A SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete és Szentesi Helyi Szervezete a nagy érdeklődésre való tekintettel újra a Magyar Állami Operaházba és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába szervezett látogatást 2022. december 6-án.

Ebben a beszámolóban nem szeretnénk elismételni azt, amit már megírtunk Budapest két nevezetességéről, ezért most elsősorban arra térnénk ki, miben volt más ez a programunk.

Az épületbejárások során ezúttal is nagyon informatív és érdekes szakmai idegenvezetésben volt részünk, azonban nagy örömünkre mindkét helyszín tartogatott számunkra meglepetést is. A novemberi látogatásunk során nem léphettünk be az Operaház nézőterére az éppen zajló jelmezes próba miatt, most óriási szerencsénkre éppen jókor érkezett a csoportunk, és ezúttal a páholyok és a nézőtér megtekintése is a program részét képezte. Az épület páholysora, mennyezeti freskója és csillárja is ámulatba ejtő, nagy élményt jelentett számunkra, hogy ezeket teljes pompájukban láthattuk.

Előző látogatásunkról szóló élménybeszámolónkat itt olvashatjátok:
Az Operaházban és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában jártunk Szegedről


A zsinagógában az idegenvezetés során most abban a szerencsében részesültünk, hogy működés közben láthattuk, ahogy a tóraolvasó emelvény (bima) a másfél tonnás súlya ellenére egyetlen gombnyomással elsüllyeszthető és újra felemelhető, ami igazi világritkaság.

Rumbach: Turistalátványosság lesz a világon egyedülálló bima mozgása

Köszönettel tartozunk Szita Klárának, az Operaház munkatársának, illetve Frölich Kittinek, a MAZSIHISZ munkatársának, hogy szakmai vezetésükkel élménnyé varázsolták látogatásainkat.

Programunkat Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Fogyatékosügyi támogatási keretéből a SINOSZ SzÉP rendezvényeként valósítottuk meg.

Nagy Éva Mária

KÉPEINK IDE KATTINTVA LÁTHATÓK