A SINOSZ Csongrád Megyei Szervezetében 2020. február 13-án ismét egy érdekes programmal vártuk az érdeklődőket, ezúttal Örményország és Jemen kultúráját ismerhettük meg a Talentum Alapítvány külföldi önkéntesei jóvoltából.

A Szegedi Tudományegyetem külföldi hallgatói önkéntesként vállalnak olyan tevékenységeket, melyek során hazájukat bemutathatják. Vendégeink egyike, Nelli önkéntes program keretében tartózkodik hazánkban, Ahmed pedig üzleti tanulmányokat folytat Szegeden. Hallhattunk az említett országok társadalmi berendezkedéséről, jelképeiről, láthattunk képeket és filmfelvételeket változatos földrajzi adottságaikról, hagyományos építészetükről, nemzeti ételeikről.

Megtudhattuk, hogy örmény származású számos híresség: pl. Charles Aznavour, Cher, Kim Kardashian, André Agassi is. Mindezek mellett szó volt a Bibliából ismert Ararát hegyéről, valamint a 38 betűből álló különleges örmény ABC-ről és írásról is.

Jemeni vendégünk, Ahmed mesélt nekünk családjáról is, hogyan szokták egymást köszönteni, hogyan ünnepelnek és sok más érdekességről: az egymás iránti tiszteletről, a kávé világhódító útjáról, a költészet meghatározó szerepéről. Érdeklődve hallgattuk, milyen nagy hagyománya van a versmondó versenyeknek, melyeket családon belül is megrendeznek. Megismerhettük Socotra szigetét, melynek UNESCO Világörökségi védettséget élvező növény- és állatvilága van: különleges földrajzi adottságainak köszönhetően madárparadicsom, illetve egy érdekes formájú ritka fafaj, a sárkányvérfa élőhelye.

A vetítéssel egybekötött előadáson tagjaink számos kérdést tettek fel, nagyon érdeklődtek e távoli országok szokásai, hagyományai, az ott élők életkörülményei iránt.

A Talentum Alapítvány az Önkéntesség Támogatásáért a hazai önkéntesség népszerűsítésén és szervezésén túl rendszeresen fogad külföldi önkénteseket az Európai Szolidaritási Testület keretében. Jelenleg futó projektjük címe: “Hozd az országod Magyarországra!”, melynek célja az önkéntesek hazájának és kultúrájának interaktív és élményalapú megismertetése a szegediekkel.

Köszönjük az önkénteseknek, Nellinek és Ahmednek, hogy eljöttek hozzánk és megismertették velünk a világ egy újabb szeletét. Köszönettel tartozunk Komáromi Istvánnak, a Talentum Alapítvány nemzetközi önkéntes-koordinátorának az idegennyelvű tolmácsolásért, illetve Vörös Krisztina jelnyelvi tolmácsnak a kommunikációs akadálymentesítésben való részvételéért.

Nagy Éva Mária