A kormány 2020. november 4-től visszaállította a rendkívüli jogrendet és Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

Az eddig bevezetett védelmi intézkedések továbbra is hatályban maradnak, de újabb szabályokat is elrendeltek:

  • A legfontosabb, mindenkit érintő előírás, hogy szerdán éjféltől, vagyis november 5-től éjszakai kijárási korlátozást vezettek be, ami azt jelenti, hogy éjféltől reggel 5 óráig senki nem lehet az utcán, mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivételt jelent a munkavégzés, a munkába menetel és az onnan való hazatérés, vagy ha egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet áll fenn.
  • Munkanapokon a reggel 7 és 9 óra közötti, valamint a 15 és 19 óra közötti  időszakokban növelik a közösségi közlekedés járatainak számát, hogy csökkenjen a zsúfoltság a járműveken.
  • Ismét ingyenes a parkolás: sehol nem kell parkolási díjat fizetni a járvány terjedésének megelőzése érdekében.
  • A kulturális vagy sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, az egymás mögötti helyeket is szabadon kell hagyni, és a maszk használata kivétel nélkül kötelező.
  • Szórakozóhelyek bezárása: a vendéglátóhelyek 23 óráig tarthatnak nyitva, de „a zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó helyek” nem nyithatnak ki, kivéve azokat, ahol a részvételhez előre megváltott ülőhellyel kell rendelkezni.

  A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi, szabálytalanság esetén pedig határozottan fog fellépni!

  A járvány elleni védekezés legfontosabb szempontja az egészség védelme, de az országnak nem szabad leállnia, ezért egyelőre más korlátozásokat nem vezettek be.

  Az aktuális hírekért kövesd jelnyelven is a Kormányinfót és az operatív törzs sajtótájékoztatóit!
  Részletes információ jelnyelven is itt.

  Forrás: https://koronavirus.gov.hu/