A SINOSZ Solt Helyi Szervezete 2015. augusztus 29-én a T.É.M.A. plusz pályázat, együttműködő vendéglátás-program keretében vendégül látta a szomszédos szervezet tagjait. Kecskemétről, Bajáról, Szekszárdról és Budapestről jöttek hallássérült társak, hogy megtekintsék városunkat.

Nagyon jó hangulatban telt el ez a nap. A buszmegállóban vártuk a vendégeinket, ahonnét egyenesen a Szent László zarándokközpontba kísértük őket, onnét indult a városnézés.

Első állomásunk a református templomunk volt, amit most újítottak fel nagyon szépen. Utána megnéztük azt a hidat, ami az országban az első, vasbetonból készült híd. Következő állomásunk a volt mozi épülete volt, majd a piactér következett, és a Sákor-csatornát átszelő hídon áttérve benéztünk a solti szervezet klubhelyiségébe is. Egy kis pihenő után utunk gróf Vécsey Károly családjának kastélyába vezetetett, ami ma könyvtárként üzemel. Ibolya “néni” mindenre kiterjedő előadásában mesélt a családról, életükről, napi szokásaikról. Arról, hogy hogyan lett a kastélyból parókia, és hogyan lett könyvtár. Mesélt az egyhektáros park minden emlékművéről, arról, hogy mit kell tudni az adott eseményről, és hogy hogyan került az emlékmű hozzánk, Soltra, a könyvtárba.  Utána a katolikus templomot néztük meg, ami szintén most újult meg. Utunk végén a Szent László zarándokközpont melletti tónál beszélgettünk, játszottunk, felfrissültünk. Nagyon kellemes nap volt!

Szeretnénk megköszönni a Solti Református Egyházközségnek, a Vécsey Károly Könyvtárnak (Karsai Ferencné Ibolyának), a Solti Római Katolikus Egyházközségnek, és nem utolsó sorban a Szent László zarándokközpontnak, hogy ezen a napon szívesen fogadtak, befogadtak minket, önzetlenül. Valamint köszönet Németh István önkormányzati képviselőnek, aki tiszteletdíjával támogatta a rendezvényünk reprezentációját. Nagyon szépen köszönjük.

Dávid Józsefné, ügyintéző