Izgalmas programra vártuk tagjainkat 2019. november 23-án, szombaton a Veszprém Megyei Szervezetbe. A programunk lényege, hogy tréner vezetésével, játékos feladatokkal, egy jó és összetartó közösséget építsünk, egy kis beszélgetéssel, szórakozással, ám a közös gondolkodásra helyezve a fókuszt.

Eredetileg egy benti és egy kültéri feladatokkal megtűzdelt önismereti programot terveztünk, a nap végén szabadulószobás kihívással. Ám az időjárás közbeszólt, így a benti feladatokra és a szabadulószobához szükséges együttműködés erősítésére koncentráltunk. Trénerként Zámbó Jánost kértük fel, ő vezette a bemelegítést adó játékos önismereti feladatokat.

Először saját külső és belső tulajdonságainkat, erősségeinket kellett összegyűjteni, a nevünkben szereplő betűk alapján; majd igaz-hamis állításokat kellett felírni, megosztani magunkról egymással; miközben a többieknek ki kellett találni, hogy melyik állításunk hamis. Ez a két “jégtörő” játék szuper lehetőséget adott arra, hogy a tagok megmutassák a vicces, bátor és személyes oldalukat is, vagy akár megosszanak olyan történeteket a többiekkel, amelyeknek a sűrű hétköznapok nem feltétlenül hagynak teret. Természetesen azonnali visszajelzést kért a programvezető a feladatok végén, mikor feltette a kérdést: „Mit tanultál ebből a feladatból, és hogy érezted magad közben?”

Ezt követően irányítottan, csapatokba rendeződve egy hatalmas asztal köré gyűltek a tagok, és együttműködést igénylő feladatként, pingponglabda-focibajnokság kerekedett. Óriási koncentráció után, ha sikerült egy-egy csapatnak pontot szerezni, fergeteges ováció tört ki mindenkiből. Nagy nevetések között, komoly taktikai megbeszélések is folytak, hiszen az erőviszonyok kiegyensúlyozottsága és a könnyű labda miatt, nagyon meg kellett küzdeni a sikerért. Mivel ennyire belejöttek a tagok a nagy mozgást igénylő játékba, ezért egy csipeszfogónak hívott egyéni és egyben csapatjátékkal zártuk a délelőttöt.

Összegezve: látva a tagok aktivitását és lelkesedését, igazán örömteli pillanatokat éltünk át. A program sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy kérték, hogy ilyen játékos és önismereti feladatokat végezzünk többször, és jövőre, az eredeti elképzeléseket megvalósítva, egy közeli erdőben, akadálypályával felépített csapatépítő játéknak is rendkívüli módon örülnének! Zárszóként íme a résztvevőktől kapott üzentek: „Aki nem volt ott, az bánhatja, mert nagyon jól éreztük magukat. Jó volt lelkesedni és vicces helyzetekbe kerülni. Önfeledten játszottam, mint egy gyerek! Felfedeztem, mik az erősségeim, és még újat is tanultam magamról és a jelen lévő társaimról”.

A csapatos vetélkedő és egy ebédszünet után a szabadulószobák felé vettük az irányt. Szerencsére gyalog hamar az IQ Bázis helyszínre érkeztünk, ahol Viszt Dani és Véh Dóra segítettek tagjainknak. Egy gyors felkészítés után két részre „szakadva” egy Börtöncellából kellett kijutni az egyik csapatnak, és egy Quantum Kocka rejtélyét kellett megoldania a másik társaságnak. Tagjaink nagyon jól teljesítettek, a délelőtt remekül összekovácsolta őket, és egymásra figyelve sikeresen teljesítették a kihívást; a börtöncellások kiszabadultak, a Kocka rejtélyére pedig fény derült a hatalmas összjátéknak köszönhetően.

Nagyon szépen köszönjük Zámbó Jánosnak a remek, elgondolkodtató feladatokat, a sok önfeledt pillanatot és nevetést.
Végtelenül hálásak vagyunk Vörös Eszter jelnyelvi tolmácsunknak, aki egész nap fáradhatatlanul velünk volt, így biztosította az akadálymentes kommunikációt.
Köszönet az IQ Bázis munkatársainak, Viszt Daninak és Véh Dórának a kalandos élményt nyújtó szabadulószobákban való segítségért és a remek hangulatért.
Külön köszönet a résztvevőknek, hogy egész nap helytálltak. Remélem, összehozunk egy ilyen szuper napot jövőre is!

Az esemény a SINOSZ SzÉP keretéből valósulhatott meg.