A SINOSZ Gyulai Helyi Szervezete T.É.M.A. plusz nyertes pályázatának köszönhetően tudta megvalósítani kulturális programját november elején.

Szépirodalmi est keretében meghívta az Ergo Sum budapesti jelnyelvi színházi társulatot*. A gyulaiak nagy örömére a társulat el is fogadta a felkérést és 11 fővel előadták a Szembenállók című darabot, jelnyelven. A társulat művészeti vezetője (Kámán Orsolya) is a csoporttal tartott. Annak érdekében, hogy nagyothallók és hallók számára is érthető legyen minden, jelnyelvi tolmács fordított hangra.

Különleges vendégünk volt a Békéscsabai Jókai Színházból Komáromi Anett színművész. A színház, a SINOSZ Békés Megyei Szervezetén keresztül, folyamatosan segíti a hallássérültek bevonását a kulturális életbe jelnyelvi előadásokkal, melyekre kedvezményesen vagy ingyenesen tud tagjainknak jegyeket biztosítani. A kulisszajárások is mindig nagy élményt jelentek, amikor megismerhetik a tagok, mi is van a színfalak mögött. Ezúton is köszönjük nyitott hozzáállásukat, támogatásukat.

A Szembenállók darab megismertette velünk, hogy milyen különbözőségek vannak a hallók és a hallássérültek között – többféle hétköznapi szituáción keresztül. Láthattuk például siket szülők halló gyermekének vagy halló szülők siket gyermekének megélt helyzeteit. E közben az is kiderült, hogy a különbségek mégsem akkorák, mint elsőre tűnt, hiszen ugyanolyan vágyak, álmok élnek mindenkiben. Ugyanúgy képesek a hallássérültek is mindenre, ha a kommunikációjuk segítve van.

Szemléletes volt, hogy a tolerancia, egymás elfogadása mennyire fontos és nélkülözhetetlen.

Az érdeklődő tagok sokat nevettek a helyzeteken, melyek nem voltak ismeretlenek számukra, hiszen egy-egy hasonlót maguk is megéltek.

Köszönjük ezt az életközeli élményt, melyet az előadás nyújtott nekünk.

Nézzétek meg Ti is ezt a humorral megtűzdelt előadást, mert feledhetetlen élményt ad!

 

*Az Ergo Sum a SINOSZ támogatásával működő jelnyelvi színházi társulat. (a szerk.)