Laczka Zsanett – a SINOSZ esélyegyenlőségi referense – előadásán vehettek részt a Fejér Megyei Szervezet tagjai szeptember 8-án, pénteken.

Az interaktív előadáson kaptunk például egy munkaszerződést, amiben meg kellett keresnünk a hibákat. Ez nem is volt annyira könnyű feladat, mint elsőre hittük, így szembesülhettünk azzal, hogy egy szerződés megírása nem kis munka, és munkavállalóként eligazodni rajta szintén nem egyszerű.

Megtudtuk, mi a különbség a bérminimum és a minimálbér között; ill. azt is, hogy közalkalmazottként miért érvényes ránk a bértábla, míg egy vállalat vagy cég alkalmazottainál nincs ilyen szabályozás.

Nagyon fontos, hogy ha új munkahelyünkön megkapjuk a munkaszerződést, mindenképp olvassuk el aláírás előtt, és ha valamit nem értünk vagy nem egyértelmű, kérdezzünk rá nyugodtan, mivel a szerződésben foglaltak akkor is érvényesek, ha mi nem értjük azt.

Többek között a munkaszerződések, iratok, határozatok értelmezésére is lehetőségünk nyílik a SINOSZ jogsegélyszolgálatainál (minden megyeszékhelyen), vagy e-mailben kérhetünk segítséget a jogsegelyszolgalat@sinosz.hu címen.

Szervezetünkben havi rendszerességgel ingyenes jogsegélyt ad dr. Juhász Valéria ügyvéd, érdemes felkeresni jogi kérdéseinkkel és problémáinkkal: időpontok, információk itt. 

 

Köszönjük dr. Laczka Zsanettnak a remek előadást; és a Fejér Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálatnak az akadálymentesítést!