A beoltott személyek száma meghaladta a 4 milliót Magyarországon. Az oltásoknak köszönhetően sikerült a járvány harmadik hullámát megtörni, így az újraindítás folytatódhatott, és védettségi igazolvánnyal újra igénybe lehet venni a március óta szünetelő szolgáltatásokat.

Mindenkire érvényes enyhítés, hogy a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosult. Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők számára azonban augusztusig biztosan fennmaradnak a járványügyi korlátozások. Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a még be nem oltott állampolgárok védelme érdekében fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket:

 • Közterületen, tömegközlekedési eszközökön és a boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat.
 • Változatlanul kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés.
 • Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások is.
 • Egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk.

Az oltás továbbra is önkéntes és regisztrációhoz kötött marad.
Az oltási program előrehaladtával további döntések születhetnek majd az élet újraindítása érdekében. Várhatóan ötmillió beoltott után, május vége felé lesz lehetséges a zenés-táncos rendezvények, koncertek megtartása. Ugyanez vonatkozik az esküvőkre, lakodalmakra is.

Milyen előnyökkel jár, ha már van védettségi igazolványod?
A védettségi igazolvány nyár végéig nélkülözhetetlen lesz a szórakozóhelyeken; koncerteken, fesztiválokon és a sporteseményeken való részvételhez, illetve a szállodák és az éttermek szolgáltatásainak igénybevételéhez.

A védettségi igazolvány külföldön történő elfogadása érdekében tárgyalások folynak, így egyre több országba lehet majd utazni negatív koronavírus-teszt nélkül. Ha valaki külföldről hazatér, védettségi igazolvánnyal mentesül a karantén alól. Ha kiskorúval együtt érkezik, akkor ez a szabály a gyermekre is vonatkozik.

Május 1-től a szolgáltatások széles köre nyílt meg a “védettek” és (kiskorú) gyermekeik számára:

 • A vendéglátóhelyeken a védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégek este 11 óráig már a belső terekben is tartózkodhatnak, nem csak a teraszokon és a kerthelyiségekben. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
 • A védettek szállodákba is mehetnek, a gyermekeikkel együtt is.
 • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítmények újra látogathatóak, így kinyithatnak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak.
 • A védettek edzőterembe, uszodába és jégpályára is mehetnek. Ezeket a létesítményeket a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, valamint a versenyre vagy mérkőzésre készülő 18 év feletti, igazolt sportolók is látogathatják.
 • A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeken is részt vehetnek (nézőként).
 • Nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

Hogyan kaphatsz védettségi igazolványt?
Védettségi igazolványt három esetben lehet kiállítani
:

 1. ha valaki megkapta a védőoltást,
 2. ha igazolt módon átesett a fertőzésen, vagy
 3. ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, és ezt egy utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja.

Ha valaki megkapta az oltást, nem kell külön igényelnie a védettségi igazolványt, a hatóságok automatikusan megküldik azt. A védettségi igazolvány egy plasztikkártya, amely csak személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes.

Ha valaki jogosult a védettségi igazolványra, de nem kapta meg, akkor ezt lehet jelezni

A részleteket tartalmazó kormányrendelet itt érhető el.

Kapcsolódó hírek:
Időpontfoglalás nélkül intézhetők a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügyek a kormányablakokban
Augusztusig maradnak a korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek (Kormányinfó, 2021. május 6.)
Az újraindítás lépései 4 millió beoltottnál
Sportlétesítmények látogatása csak védettségi igazolvánnyal
Külföldre utazás védettségi igazolvánnyal – folyamatosan frissülő országlista!
Forrás: Kormányzati Tájékoztatási Központ, www.koronavirus.gov.hu