Juhász Ferenc, azaz Jufe, a SINOSZ esélyegyenlőségi referense tartott előadást a Nógrád megyei tagoknak. 

A szokásához híven interaktív, beszélgetős formában tartott előadáson először a jogtudatosságról volt szó. Mit jelent ez a fogalom a mindennapi életben, miben különbözik a kötelezettségtől? A tagok aktív bevonásával számos olyan jellemzőt soroltunk fel, amelyek ide tartozhatnak. Különösen fontos a fogyatékossággal élők körében, hogy saját maguk is jogtudatos személyekké váljanak, és ne mindig mástól várják a segítséget, vagy a felelősséget. Azt is megbeszéltük, hová fordulhatnak a tagok, ha segítségre van szükségünk, továbbá kiemelten fontos, hogy ideális esetben ne várjuk meg azt a pillanatot, amikor már későinek számít az intézkedés.

A jogi leírásokat olykor nemcsak értelmezni nehéz, de egy-egy problémára megoldást találni még kevésbé egyszerű, ha a sorstársunknak nincs elegendő információja, segítsége. Problémamegoldó feladatként hivatalos szövegeket kellett értelmezni, elmagyarázni, illetve javaslattal élni a megoldást illetően.

A „nyelvmentesség” kérdésköréről már csak pár szóban tudtunk beszélni, a hallássérültek idegennyelv-tanulásával kapcsolatos intézkedésekről, tapasztalatokról, ennek jogi szabályozása még a jövő kérdései közé tartozik.

Az előadást kötetlen beszélgetés zárta.

A programról további képeket itt láthattok: FOTÓGALÉRIA.

 

Márton Márk megyei titkár