T.É.M.A.-programot tartottunk a SINA-HBME-ben 2017. szeptember 21-én. Juhász Ferenc, a SINOSZ esélyegyenlőségi referense eljött a meghívásunkra előadóként. 19 tag volt jelen az előadáson.

Az előadás címe „Jogtudatosság, nyelvmentesség” volt.

Az előadó először elmondta, hogy mit jelent a hallássérültek életében a jogtudatosság. Pl. az önálló életvitelhez, hivatalos ügyintézéshez való jog ismerete.

Jufe a workshopon adott egy értelmezési feladatot, egy hivatalos bírósági idéző levélből egy részletet. A cél nem más volt, mint hogy a résztvevők felismerjék azt, hogy a való életben nem is olyan egyszerű az eljárás. Aztán a játékos feladat teljesítése közben számos akadályt ismertek fel, és emiatt a tagok többsége próbálta egyszerűen, a “saját maguk módján” elintézni. Aztán ott voltak elakadva, hogy félreértelmezték, félreinformálták a többieket, ahelyett, hogy egy „értelmezési” szakemberhez fordultak volna. Ebből a tanulság az, hogy a jogszabályokkal legyenek tisztában a hallássérültek, információhiány esetén bátran forduljanak a szakemberekhez, például a SINOSZ Jogsegélyszolgálatához – információ és elérhetőségek itt.

A nyelvmentességről röviden elmondta, hogy Magyarországon milyen követelmények, illetve lehetőségek vannak az idegen nyelvek tanulásával kapcsolatban. Ha ennél részletesebb infóra lenne szüksége valakinek, akkor érdemes a SINOSZ esélyegyenlőségi referenseihez fordulni további segítségért – elérhetőségek itt.

Az előadás hasznos és tanulságos volt.