Idén is rengeteg hasznos tapasztalattal lettek gazdagabbak a SINOSZ Tisztségviselők tréningjének résztvevői.

Szeptember elején 2019-ben is egymás után két csapat – összesen 22 tisztségviselő – érkezett Balatonfenyvesre, a SINOSZ üdülőjébe, hogy tanuljanak az előadóktól és egymástól arról, hogyan végezhetnék még hatékonyabban a munkájukat helyi vagy megyei elnökként, elnökségi tagként. A tréningek házigazdái – Bacsó Péter, Nagyné Kiss Orsolya és Pintér András országos elnökségi tagok – lelkesen készültek sokféle előadással és mindenféle játékkal, interaktív programmal, hogy érdekesebbek legyenek a hosszú-hosszú, estébe nyúló programok.

A négynapos program első napján a játékos ismerkedésé volt a főszerep, de azért a szakmai előadás sem maradhatott el. Az első nap előadása a SINOSZ történetéről, céljainak megismeréséről szólt. A következő napokban a résztvevők a házigazdákkal belevetették magukat az organogramba (a SINOSZ szervezeti felépítését szemléltető ábra); egy bizalomra alapuló játék segítségével összegyűjtötték, hogy milyen a jó vezető; együtt pontról pontra végigvették a szabályos elnökségi ülés levezetésének „forgatókönyvét”; de még a tagfelvétel folyamata és az audiogramok értelmezése is terítéken volt ezekben az előadásokban. Péter, Orsolya és András maguk is tisztségviselők, országos elnökségi tagok, így – az elméleti tudásátadáson túl – saját tisztségviselői munkájuk során nyert tapasztalataiknak köszönhetően, hasznos tanácsokkal is ellátták a résztvevőket.

Három vendéglőadó is ellátogatott a résztvevőkhöz, hogy újabb és újabb hasznos információval halmozzák el a kis társaságot:

Sáfrány Margit, a SINOSZ alelnöke 3 témával érkezett:

  1.  a SINOSZ 5 állásfoglalásának ismertetése során mindenki érezte, hogy ezek fontos mondanivalóval bírnak;
  2.  a képviseletről szóló előadás során rengeteg gyakorlati tanáccsal, instrukcióval lettek gazdagabbak a résztvevők;
  3.  a SINOSZ örökbefogadási rendszerének megismerésével azt is megtudták a résztvevők, hogy tisztségviselői munkájuk során kihez fordulhatnak kérdéseikkel, ki az örökbefogadója a megyének.

Dr. Tapolczai Gergely országos elnökségi tag lobbizásról szóló előadása mindig megmozgatja mind az agytekervényeket, mind a sok üléstől elgémberedett izmokat. A rövid, tudásbővítő előadásokat mindig interaktív páros feladat, játék követte, amelyeken olykor jókat lehetett kuncogni, de egyúttal hasznos tanulságokat is levonni.

Ormódi Róbert, a SINOSZ igazgatója a SINOSZ működéséről beszélt és a szolgáltatásokat mutatta be. Kérte a részvevőket, hogy mindenki fogalmazza meg pár szóban, hogy mire lenne szüksége ahhoz, hogy hallássérült személyként jobban érezze magát a mindennapokban. Együtt meg is állapították, hogy ezen szavak, vágyak – mint például az információ, a közösség, a jobb hallókészülék-ellátás – egyeznek a SINOSZ célkitűzéseivel.

Csire Mónika megyei titkárunk (SINOSZ Somogy Megyei Szervezete) az első turnus résztvevőinek a SINOSZ Szakmai és Érdekvédelmi Programjáról, azaz a SzÉP programról is tartott előadást. El is halmozták őt bőven kérdésekkel. Laczka Zsanett esélyegyenlőségi referensünkkel pedig mindkét csapat a SINOSZ legfontosabb szabályzatait gyűjtötte össze.

Most jön a „KÖSZÖNÖM-rész”, mert van kinek és van mit!
  • Nagy-nagy elismerés jár a tréning összes résztvevőjének, akik energiájukat nem sajnálva részt vettek a programon. Megismerve őket, bátran kijelenthető, hogy felelősségteljes, remek emberek tevékenykednek a SINOSZ helyi és megyei szervezeteiben.
  • Hatalmas köszönet jár a tréningek házigazdáinak! Péter, Orsolya és András nemcsak remek előadók, hanem igazi csapatjátékosok is. Mindig felismerik az egyéni és közösségi igényeket és az elkerülhetetlenül kialakuló spontán helyzeteket rugalmasan kezelve viszik hátukon a tréninget.
  • Ez már a sokadik év volt, hogy a balatonfenyvesi üdülő várta a helyi és megyei tisztségviselőket egy pár napos tréningre. Sárfány Margit, dr. Tapolczai Gergely és Ormódi Róbert idejüket nem sajnálva minden évben IGEN-t mondanak a felkérésre, hogy előadóként bekapcsolódjanak a programba. Köszönet jár nekik a remek előadásokért!
  • Botos Barbara, Bényei Emil, Répás Krisztina és Vokány Gina jelnyelvi tolmácsok reggeltől estig biztosították az akadálymentes kommunikációt a tréningen. Óriási köszönet jár nekik, mert minden kihívással megküzdöttek: jelnyelvi tolmácsolás, orális tolmácsolás, betegeskedés, időjárás…
  • Csire Mónika megyei titkár, Süli Szilvia hálózati koordinátor és Pócza Barbara munkaerő-piaci asszisztens a háttérben tevékenykedtek, és biztosították, hogy a program zökkenőmentes legyen. Munkájuk nélkülözhetetlen volt, köszönet érte!
És… még nincs vége a sornak, a SINOSZ-nak sok-sok tisztségviselője és munkatársa tette hozzá a maga részét, hogy a tisztségviselők tréningje megvalósulhasson és végül – ahogy az egyik résztvevő megfogalmazta – „Jöttünk. Láttunk. Győztünk!”
LZs
  • … és nem utolsósorban külön köszönet Laczka Zsanettnek, aki nélkül az idén sem valósulhatott volna meg a tréning: főszervezőként mind a lelkiismeretes előkészítés, mind a zökkenőmentes lebonyolítás motorja Zsani volt!

 

Képgaléria:
» Tréning I. turnus
» Tréning II. turnus