2022. szeptember 12-én, Egerben tartottuk meg a “Kalandozz velünk!” programsorozat
Heves megye – Borsod-Abaúj-Zemplén megye vetélkedőjét.

A két megye 4 városából érkeztek csapatok: Ózdról, Gyöngyösről, Miskolcról és Egerből.

A városismereti vetélkedő a Dobó térről indult, és az egri várat megkerülve, a Gárdonyi Emlékházban volt az első állomás. Mivel idén Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulóját tartják Egerben több rendezvényen is, így jött az ötlet, hogy mi, egriek is Gárdonyi Géza köré fonjuk a feladatokat. Nem volt szükség előzetes felkészülésre, hiszen a helyszíneken, az állomásokon teljes tájékoztatást kaptak a résztvevők minden fontos információról. Köszönjük a Dobó István Vármúzeum munkatársainak, hogy egy külön kérdőívvel készültek a Gárdonyi Emlékház látogatása kapcsán. Az egri várban kicsit elért bennünket az eső, de a Valude Szultána Fürdőromnál már fedett helyen voltunk. Itt egy szókirakó – betűkereső játékot játszattunk tagjainkkal, mely nagyon jól sikerült. A Kopcsik Marcipániában már várt bennünket a tárlatvezető, aki szintén nagyon színvonalas bemutatással készült. A Végvári Vitézek terén egy sportjátékkal színesítettük a vetélkedőt, melynek legkiemelkedőbb petanque-golyó dobása a jelnyelvi tolmács kisfiát, Botondot dicséri. Innen is gratulálunk neki! A Marján cukrászdába érve már ki voltunk tikkadva és jólesett a Gárdonyi-torta mindannyiunknak. A feladatlap utolsó kérdéseit még itt lehetett megoldani, mert a vetélkedés az eredményhirdetéssel, a SINOSZ Heves Megyei Szervezetének klubhelyiségében ért véget.

A „dobogós” csapatok:

  1. GYÖNGYÖK (gyöngyösi csapat)

  2. JELNYELV-SZÍVEK (miskolci csapat)

  3. “KÍVÁNCSIAK” (vegyes csapat, egri és miskolci)

Mindkét győztes csapat képviselhette a megyéjét a Budapesten megrendezésre került döntőn, a Siketek Világnapján, a Margit szigeten.

Köszönet a felajánlásokért – a programot támogatta:

  • SINOSZ SzÉP pályázata
  • EVAT Zrt. – Kopcsik Marcipánia
  • Marján Cukrászda
  • Dobó István Vármúzeum
  • Tourinform Eger
  • Várkapu fagyizó

A TV EGER tájékoztatója a programról

Köszönjük Balázs-Csoma Ildikó jelnyelvi tolmácsolását, tagjainknak az aktív részvételt, és reméljük, legközelebb is éppoly sokan vesznek részt vetélkedőinken, mint ezen a programon!