A SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete 2022. október 26-án egy olyan kiállításra várta az érdeklődőket, amelynek témája kivétel nélkül mindenkit érint – a szegedi Fekete házban a csatornázás, toalett és higiénia történetét mutatják be a Kanális, kloáka, klozet című tárlaton.

„Jóléti társadalmunk öntudatlanul élvezi a hétköznapok eszközeinek előnyeit; magától értetődő számunkra a csapból folyó víz és a vízöblítéses vécé. Pedig ezek széles körű használata nem olyan nagy múltú ahhoz képest, hogy mekkora előrelépést jelentettek a higiénia történetében. A mindennapok tisztaságát, kényelmét meghatározó eszközöket a használók számára többnyire láthatatlan hálózat egészíti ki és teszi működőképessé: földalatti csövek világa alkot hatalmas rendszert, amely tisztaságot biztosít a víz lakásokba vezetésével és a szennyvíz elvezetésével.”

KISCELLI MÚZEUM

Tasnádiné Zsike tárlatvezetésével megismerhettük a higiéniai kultúrát az ókori nyilvános WC-től kezdve napjaink modern fürdőszobájáig, illetve Szeged csatornázását is. Szeged történetében a Tisza játszotta a főszerepet, az 1879-es nagy árvíz után újratervezték a város teljes szerkezetét, így a vízhálózatot és a csatornákat is. Sok, manapság derültséget keltő régi használati tárgyról, szokásról is hallhattunk, melyek mai szemmel nagyon furcsának tűnnek.

http://szegedtourism.hu/hu/esemeny/kloaka-kanalis-klozet/

Köszönettel tartozunk ezúttal is a tartalmas és érdekfeszítő idegenvezetésért Tasnádiné Zsikének, illetve Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsnak az akadálymentesítésben való közreműködésért.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Nagy Éva Mária

A KIÁLLÍTÁSON KÉSZÜLT KÉPEINK IDE KATTINTVA LÁTHATÓK