A SINOSZ országos projektje keretében december 10-én Kaposváron is lezajlott a szájrólolvasási tréning első foglalkozása. A Somogy megyei tréninget vezető logopédus szakember gondolatait olvashatjuk az eddigi tapasztalatokról.

November végén részt vettem a szájrólolvasási tréning felkészítő tanfolyamán, melyet Vinczéné Bíró Etelka tartott. Megkaptuk az általa kidolgozott tematikát és a biztató szavakat is. Felkészülésem során igyekeztem figyelembe venni a módszertani alapelveit is.

Családias körben zajlott az első foglalkozás, hiszen négy érdeklődő vett részt a foglalkozáson. Első alkalommal fontos volt számomra, hogy megismerjem a résztvevőket, megtudjam, ki hogyan éli meg a halláskárosodását, milyen mértékben kénytelen a szájról olvasásra támaszkodni, mi a tréning elvégzésének a motivációja. Azt gondolom, hogy a tréning elindítása valóban hiánypótlás, hiszen volt, aki több mint 50 kilométert utazott, hogy jelen lehessen a foglalkozáson. Az ismerkedés után tértünk rá a gyakorlatokra. Örömmel láttam, hogy milyen lelkesen próbálkoznak a résztvevők; a páros gyakorlás során milyen türelmesek és segítőkészek a társaikkal szemben. Fontos volt számukra, hogy otthoni gyakorláshoz is kapjanak anyagokat.

Jó érzéssel gondolok vissza az első alkalomra, hiszen ez a helyzet számomra is egy kicsit más: a munkám során óvodáskorú halló gyermekekkel foglalkozom. Aggódtam, hogyan tudom elfogadtatni magam felnőttekkel, milyen súlyos nagyothalló lesz a jelentkezők között, mennyi segítséget tudok adni. A résztvevők lelkesedése eloszlatta a kétségeimet – számítanak rám; az irányításommal meg akarnak tanulni biztosabban szájról olvasni.

Tákó Ágota logopédus