1. A kezdetek

1961-ben Szombathelyen először rendezték meg a Savaria Karnevál elődjét, tisztelegve a Kr. u. 43-ban alapított, római gyökereit a mai napig őrző Savaria előtt. Kisebb-nagyobb szünetek után a fesztivállá nőtt rendezvényt 2022-ben 21. alkalommal rendezték meg, s ismét több tízezer ember lepte el a vasi megyeszékhelyet, hogy térben és időben visszautazva részt vehessen e páratlan kulturális és szórakoztató forgatagban.

2000 óta – a SINOSZ Vas Megyei Szervezetének tagjai közül többen még csak gyermekként – minden évben ámulva vettünk részt a történelmi tematikájú városi kavalkádban, s vágyakozva néztük meg annak csúcspontjaként a jelmezes felvonulást.

A Savaria Forum egyik képe a felvonuló SINOSZ-tagokról

2022 nyarán aztán álmodtunk egy nagyot, és felkerestük a felvonulás szervezőit azzal a kéréssel, hogy a város elöljárói és a Szombathely hírnevét öregbítő szervezetek mellett a SINOSZ is szeretné bővíteni a felvonulók táborát. Kezdeményezésünk pozitív visszhangra talált, tagjaink pedig hihetetlen lelkesedéssel fogadták a lehetőséget. És júniusban soha nem látott összefogással megindult a szervezés…

2. Lázas munkában

A jelmezes felvonuláson számtalan történelmi kor képviselteti magát az ókori Rómától a reneszánszon át a legújabb korig. A SINOSZ Vas Megyei Szervezeténél úgy döntöttük, hogy a római civil lakosság szekcióhoz csatlakoztunk, Horváth Istvánné megyei elnök és Tóth Csabáné elnökségi tag pedig szinte gondolkodás nélkül elvállalták a jelmezek megvarrását.

Horváth Istvánné és Tóth Csabáné varrják a jelmezeket

Mivel fontos az autentikus megjelenés, a szervezőktől kaptunk szabásmintákat, és kezdetét vette a kéthetes munka. A legnagyobb kánikulában kattogtak a varrógépek, gőzöltek a vasalók, az egyre duzzadó létszámú felvonulni vágyók pedig egymásnak adták a kilincset, hogy méretet vegyenek róluk, majd egy későbbi alkalommal, hogy ruháikat megfelelőre igazítsák. Szabó Istvánné és Horváthné Németh Gyöngyi is gyakran érkezett a Kiskar utcai közösségi terembe, hogy besegítsen a serény önkénteseknek. Két hét megfeszített munka után 33 jelmez készült el. Az utolsó simításokat megelőzően Unger Tamás fotós közbenjárásával Vas megye legnagyobb napilapjának egyik újságíróját hívtuk meg: Tömböly Ágnes örömmel számolt be az előkészületekről és adta hírül a VAOL hasábjain a SINOSZ nagyszabású kezdeményezését. Az elkészült cikkről később a Szombathelyi Rádió is többször beszámolt.

3. Időutazás

Már aznap este ellepték a közösségi médiát a fotók, a képen Horváth István és Horváth Istvánné megyei elnök a Savaria Forum fényképén

A Karnevál négy napja az egész országból vonzza a látogatókat. Augusztus 26-án, péntek délután a SINOSZ Vas Megyei Szervezetének közösségi terme zsúfolásig megtelt szombathelyi és más megyéből érkező barátokkal, a felvonulók között köszönthettünk Sopronból, Budapestről és Debrecenből érkező tagokat is. Izgatottan öltöttük fel fehér tunikáinkat, melyeket bordó öv és selyemtóga díszített. A varró csapatnak még arra is volt gondja, hogy kis batyukat készítsenek, amelyekben a legfontosabb dolgainkat tárolhattuk a 1.5 órás menet alatt. Fél hétkor már a felvonulók között vártuk az indulást, ahol a résztvevőket kérdező – s mint kiderült, jelelni is tudó – riporternek válaszoltunk egy-két villámkérdésre, majd megszólaltak a fanfárok, és kezdetét vette a felvonulás. Nehéz szavakba önteni azt az érzést, amikor több tízezer ember mosolyogva integet, ámuló gyermekarcok pásztáznak, meleg fényű fáklyákkal a kezünkben lépkedünk méltóságteljesen ókori elődeink több ezer éves útvonalán, a mögöttünk menetelő Savaria Rézfúvós Együttes hangszereinek lüktetése rezegteti mellkasunkat. A tömegben pedig csupa ismerős arc int vissza büszkén: barátok, régi ismerősök, kamerázó SINOSZ-tagok. Mindannyiunk nevében elmondhatom, hogy fantasztikus és megismételhetetlen érzés volt.

4. Karnevál a föld alatt is

Az augusztus végi rendezvény természetesen nem csupán a felvonulásról szól. A máskor forgalmas utcákon egymást érik a kézműves portékáikat kínáló árusok, a hömpölygő tömegben jelmezes emberek bámészkodnak, zászlóforgatók magasba repített zászlói szelik az eget, gladiátorok vonulása rengeti a földet, a számtalan színpadon színvonalas produkciók sorjáznak. Viszont talán az a legjobb, hogy ezen a négy napon olyan kapuk is megnyílnak, amik máskor nem… A Karneváli programfüzetet böngészve sok olyan programmal találkozunk, melyeken ritkán van lehetőség részt venni. Egyik ilyen a mai OTP Bank alatt elhelyezkedő és látogatható borostyánkőút, valamint az onnan megközelíthető 4. századi csatornarendszer. Mindenki, aki egyszer már megfordult a Fő téri bankfiók alatt, egy vastag üvegpadlón át rácsodálkozhatott erre a páratlan régészeti leletre, a SINOSZ-tagoknak ezúttal lehetősége nyílt nemcsak felülről, hanem alulról is megtekinteni ezt a különleges római kori útkereszteződést. A Karnevál idejére meghirdetett két időpont természetesen hamar betelt, de az Iseum vezetősége csak a SINOSZ-tagok kedvéért indított egy külön tárlatvezetést, melyet maga a lelet egyik megtalálója, Sosztarits Ottó régész vezetett.

Sosztarits Ottó mutatja be a római kori utcarészletet és az alatta húzódó csatornát:

Egy rövid városismereti bemutató után lemásztunk egy létrán, mely a térben 2 méter mélyre, az időben viszont majd’ 2000 évvel korábbra repített minket vissza. Az intézmény szakmai vezetője rendkívül érdekesen mutatta be azokat a felfogásbeli különbségeket, melyeknek köszönhetően ezek az utak a mai napig állnak, azt a szemléletmódot mind az építkezés, mind a római polgárok életszínvonalával kapcsolatban, melynek ma már nyomát sem látjuk. Megtudtuk, milyen technológiával készültek az akkori burkolatok, honnan hozták Savariába a köveket és ez mekkora munka volt. A bátrabbak a borostyánkőútról még lejjebb vezető létrán is leereszkedtek, és testközelből vehették szemügyre a több ezer éves csatornát, mely a szennyvizet vezette el. Leginkább az intézményvezető nagy átéléssel tartott bemutatója ragadott minket magával ezen az időutazáson.

A tárlatvezetést követően bevetettük magunkat a vásári forgatagba, este pedig újra büszkén vonultunk Szombathely utcáin. A felvonulást követően éjszakába nyúlóan élveztük a karneváli hangulatot.

5. Karneváli „fine art”

Mivel a karnevál nemcsak helyeket, hanem lehetőségeket is megnyit, mindenképp szólnunk kell még egy, a SINOSZ-t is érintő eseményről: a Vas Megyei Szervezet egyik tagjáról, Kopcsándi Dzseniferről készült fotókiállítást tekinthetett meg a nagyérdemű a karnevál ideje alatt.

Kopcsándi Dzsenifer és a róla készült fényképek, jobb oldalon a díjazott „The girl with an unlit cigarette” című kép

Dzsenifer modellként dolgozik és szorosan együttműködik Pópa Kornél fine art fotóssal. A Magyarországon kevésbé ismert, festészetet idéző irányzatot szabályos, klasszikus megvilágítások, gondosan beállított pózok, komoly arckifejezés, régies ruhák jellemzik. A Dzseniferről készült egyik fotó számos nemzetközi díjat nyert, és most első ízben lehetett megtekinteni egy kiállítás keretében.

Gratulálunk a modellnek, büszkék vagyunk rá, hogy ilyen tehetséges tagjaink vannak.

6. Jövőre veled ugyanitt?

Ugye nem kérdés, hogy folytatjuk?! Sőt, ha kedvet kaptatok jövőre velünk tartani, már most írjátok be a naptáratokba, hogy 2023. augusztus végén Szombathelyen a helyetek!

Mi pedig hálásan köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a felejthetetlen élménynek: Horváth Istvánnénak és Tóth Csabánénak az áldozatos munkát, a karnevál szervezőinek a felvonulási lehetőséget, Temesi Éva jelnyelvi tolmácsnak, hogy minden interjún és eseményen a segítségünkre sietett. Köszönettel tartozunk Unger Tamásnak és Tömböly Ágnesnek az újságcikkért, Sosztarits Ottó régésznek a tárlatvezetésért, az Iseum munkatársainak az extra időpont biztosításáért. S természetesen köszönjük minden tagunknak, akik energiát nem sajnálva többször is felvonultak, és azoknak is, akik a kordonok mögül biztatták tagtársaikat.

Csoportkép a felvonulókról

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.