A fogyatékossággal élők világnapja (december 3.) alkalmából a Békés Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára „Kerek világ” címmel érzékenyítő órát szervezett általános iskolák alsó tagozatos tanulói részére.

A programon különböző civil szervezetek képviseltették magukat, és kisebb bemutatókkal, játékokkal vezették be a gyerekeket a fogyatékossággal élő emberek világába.

A SINOSZ Békéscsabai Szervezete is jelen volt a programon. Az érzékenyítés során a játékokat Kozma Zoltán siket animátor vezette le, és Kernné Fitor Margit jelnyelvi tolmács biztosította az akadálymentes kommunikációt.

A gyerekek nagyon élvezték a játékokat, igen nyitottak és érdeklődőek voltak. Fontos már ilyen korban megismerniük és megtanulniuk, hogyan fogadják el a másságot. A program címe is arra utal, hogy bár nagyon különböző emberek vagyunk, mégis együtt kerek a világ.

A játékok között szerepelt a „közlekedési lámpa” játék, „Én is tudok jeleket, és a „Játszd el!” is. Mindegyik játék abban segített, hogy a gyerekek megértsék, hogy milyen fontosak a látottak egy hallássérült számára, hiszen a jelnyelvnek is ez az alapja.
Beleélve magukat ezekbe a helyzetekbe könnyebb megérteniük, megismerniük és elfogadniuk a hallássérülteket. Kiemelkedően fontos a SINOSZ számára, hogy – a szemléletformálást már gyermekkorban elkezdve – elősegítse a hallássérült emberek társadalmi integrációját.

Köszönjük a Könyvtárnak, hogy évről-évre lehetőséget biztosít számunkra a gyermekekkel való kapcsolatteremtésre. Örülünk, hogy már most tudjuk, hogy jövőre is visszavárnak bennünket.