A Békés Megyei Könyvtár által a fogyatékossággal élők világnapján (december 3-án) rendezett Kerek Világ elnevezésű programján már második alkalommal volt lehetőségünk részt venni.

A program célja, hogy bemutassa a gyermekeknek a különböző fogyatékosságokkal élő emberek mindennapjait. Közelebb hoz egymáshoz két világot. Lehetőségünk nyílik ilyenkor kötetlenebb és közvetlenebb módon beszélgetni a gyerekekkel, mint amikor egy iskolai óra keretében látogatunk el egy oktatási intézménybe. Ilyenkor a gyerekek is érdeklődőbbek és nyitottabbak. Nincsenek az iskola kötöttségei között, így könnyebb őket aktivizálni és bevonni a feladatokba. Bátrabban is kérdeznek.

A legérdekesebb kérdés az volt, amikor a siket animátortól azt szerette volna megtudni egy kisiskolás, hogy vágyott-e arra, hogy hallhasson. A válasz egyértelmű nem volt, mondván, így nyugodtabb az élete. Nem zavarják a zajok. Van keze, lába, ép minden egyéb más tekintetben, bármire képes, amire a hallók is, így ő elfogadta az állapotát és nem szeretne ezen változtatni.

Volt, aki megkérdezte, hogy valóban nem hall Kozma Zoli semmit? Zoli éppen háttal állt a kérdezőnek, így javasoltuk, hogy jó hangosan kiabáljon, hogy ZOLI! De Zoli nem reagált, aztán mi is kiabáltunk neki, de semmi. Majd megérintettük a vállát, amire odafordult kérdően, hogy mit szeretnénk. Mosolygott, amikor elmondtuk, mi történt és jelelte, hogy ő valóban semmit nem hallott.

A kapott feladatok között titkosírást is kellett fejteniük a gyerekeknek. Ez abból állt, hogy daktillal „leírt” szavakat kellett hangzó nyelven kiolvasni. Természetesen daktil abc-t adtunk hozzá segítségnek, amit haza is vihettek az érdeklődők. Volt, aki még a testvérének is vitt haza feladatot, ennek nagyon örültünk.

Az egyik iskola tanulói a tavalyi évben is voltak ezen a programon és már ismerősként tértek vissza hozzánk. Külön élmény volt hallgatni a tanítót, amikor elmesélte, hogy a kisdiákokat megkérdezte, idén is szeretnének-e jönni és egybehangzó igen volt a válasz. Ezek a pozitív visszajelzések azok, amiért a siket animátoraink folyamatosan dolgoznak és ezek eredményeznek majd egy nyitottabb és befogadóbb generációt.

Ezen a napon összesen 104 tanuló számára tudtuk megmutatni a vizuális alapú kommunikációt (jelnyelvet), a siketkultúra néhány elemét és a hallássérülés fokait.

Köszönjük a Békés Megyei Könyvtárnak, hogy teret és lehetőséget biztosított arra, hogy a gyermekek és pedagógusok megismerhessék a hallássérültek életét és a jelnyelvet is, az Egyensúly AE Egyesületnek pedig hogy együttműködésünk keretében támogatta a program megvalósulását.

A média is felfigyelt az eseményre és a Békéscsabai Médiacentrum meghívta a SINOSZ Békés Megyei Szervezetét az Aktuális magazinjába, melyet IDE kattintva lehet megnézni. A programról szóló cikket pedig ITT olvashatjátok.

> További fotók az eseményről

> Az Egyensúly AE Egyesület Facebook-oldala