A Békés Megyei Szervezettől egy áprilisi szombaton délután, gyönyörű, napsütéses meleg időben látogattuk el Újkígyósra, Balogh Zoltán Faiskolájába.

A programra sokan eljöttek. A kertészetben dolgozó munkatárs, Bánfi Ildikó vezetett minket végig a faiskolában, és Kernné Fitor Margit jelnyelvi tolmács segítette az akadálymentes kommunikációt.
Sokfajta fával megismerkedhettünk, különleges példányokat is találhattunk, mint például a vörös levelű japán juhar, mely igényes, és csak számára optimális helyen növekszik, vagy – ami a tagoknak legjobban tetszett – a sárga nyugati tuja, mely nagyon szép, esztétikus megjelenést kölcsönözhet a kertünknek.

Sok tagunknak vannak gyümölcsfái, és nagy volt az érdeklődés az iránt, hogyan is kell őket megfelelően ápolni. Sokan kérdeztek a barackfa gondozásáról is.

Nemcsak a fákról, hanem kül- és beltéri növényekkel kapcsolatos kérdéseinkre is felkészülten válaszolt Ildikó.
Felhívta a figyelmünket, hogy vásárlásnál mindig gondoljuk végig, milyen tájolású a lakásunk vagy kertünk, és aszerint válasszunk dísz- vagy haszonnövényt.
Elmondta még, hogy érdemes konyhanövényeket nevelni otthonunkban, hiszen a friss hozzávalók sokkal finomabb ízt adnak ételeinknek, mint a szárítottak.
A program végén volt, aki még maradt, és további kérdéseket tett fel Ildikónak, és volt, aki otthonra vásárolt facsemetét vagy kerti virágot, remélve, hogy most már helyesen gondját tudja viselni a növénynek, és meghozza gyümölcsét a fáradozás.

Krisánné Simon Tímea, részt vevő tag