2021. október 15-én a SINOSZ Szentesi Helyi Szervezet tagjaival felkerekedtünk, és meglátogattuk Kovács Ivánné Alkotó díjas népi bútorfestőt, vagy ahogy mindenki ismeri, Pirike nénit, aki „Ké(s)z csodák” nevű házi múzeumában fogadott minket, mesélt nekünk szenvedélyének kezdetéről, alkotásairól, és persze a gyűjteményéről.

Kovács Ivánné már gyermekként is készített játékokat nádból, gyékényből, kukoricacsutkából és virágokból. Később felfedezte a hímzés, a varrás, a batikolás, a horgolás és a kötés örömét is. Közülük is a bútorfestést kedveli a legjobban, amit Erdélyben, Kézdivásárhelyen és a környék múzeumainak összegyűjtött anyagai segítségével tanult meg. Munkáiban Háromszék motívumkincse tükröződik vissza. Tányérosokat, fali tékákat, kelengyés ládákat, tükröket, gyufatartókat, kulcstartókat, illetve Bihar megyei minták alapján szőttes párnákat, terítőket és könyvborítókat készít. Emellett mézeskalácssütéssel is foglalkozik, a húsvéti és karácsonyi ünnepnek megfelelő mintával díszítve mézeskalácsait.

Férje készíti a hagyományos formájú ládákat, tányérosokat, sótartókat, Pirike néni pedig természetes alapú, a fába jól beivódó festékkel “virágozza” azokat. Férje egyéb fa használati tárgyakat, játékokat és citerát is készít.

Kovács Ivánné Pirike, népi iparművész kiállítása 2014

Ké(s)z csodák néprajzi magángyűjtemény (weblap képgalériával)

Köszönjük a szíves fogadtatást, nagy érdeklődéssel csodáltuk meg a kincseket és hallgattuk Kovács Ivánné történeteit, melyek nagyszüleink korába repítettek minket. A paraszti ember igényes volt a használati tárgyaira, és nekünk is meg kell őriznünk ezeket, a régi tárgyak és motívumok hozzátartoznak a múltunkhoz.

A programot a SINOSZ SzÉP keretén belül valósítottuk meg.