A SINOSZ Békés Megyei Szervezete 2018. 09. 15-én a tervezett könyvtári feladatok helyett a Szlovák Tájház megtekintésével indította programját, amiről szintén a Békés Megyei Könyvtár gondoskodott.

Megérkezésünk után a tárlatvezető bemutatta a Tájházat, amelynek épületéül szolgáló parasztházat Csankó András készítette a 18. század második felében. Maga a ház vályog építésű, egy gazdag család igényeit elégítette ki. Egy jómódú szlovák parasztgazda életmódját, lakáskultúráját mutatja be. E házban a gazdálkodás eszközeitől kezdve a tisztaszoba berendezéséig mindennel megismerkedtünk. Értékesek a ház fából faragott, festett virágokkal díszített, dátumozott bútorai. 2018 májusában az épület külső és belső felújításon esett át.

Tagjaink nagyon jól érezték magukat, szívesen visszatérnének, pláne, hogy isteni finom lángossal kedveskedtek a vendéglátók.

A Tájház megtekintése után a Békéscsabai Tűzoltó-parancsnokságra látogattunk, ahol szintén nagy szeretettel és felkészültséggel fogadták a csoportot. Koncz Krisztián tűzoltó törzsőrmester mesélt a tűzoltók munkájáról. Kisebb történelmi áttekintés után megtudtuk, milyen a tűzoltómítosz emberközelből. Milyen lehet az, ha valakinek valóra válik a versbeli kisfiút álomba ringató, kecsegtető ígéret: “Tűzoltó leszel…”

Receptre kellene felírni a tűzoltólaktanya-látogatást, ha valakinek megrendülne a bizalma a mai világban, mert ennyi hős, segítőkész ember ritkán van egy helyen! Elég velük elbeszélgetni, mi motiválja őket arra, hogy életüket is kockáztatva mentsenek életeket, házakat. Rohannak nagy kocsikkal, sokszor 25 kg-os felszerelésekkel, akár szembe a forgalommal. Sokszor az ember nem érti: Miért? Hát ezért! Azt is megtudtuk, illetve láthattuk is, hogy riasztás esetén a “lánglovagoknak” hogyan kell egy szempillantás alatt lejutni a szertárba a csúszdán a segítségre siető, indulásra készen álló autóhoz, felvéve tűzoltóruháikat.

A program vége felé kérdéseket tettek fel tagjainknak, amelyekre adott válaszok akár a mindennapi életben is szükséges lehetnek. Elmondhatjuk, hogy figyeltek a főtörzsőrmester úrra, és ügyesen tudtak válaszolni tagjaink.

Miután kiléptünk a tűzoltóság ajtaján, szemben a fák pompás fehér virágait láttuk, mint a gyertyák, a kora ősz lángocskái lobogtak fehéren – ennek a tűzoltók is örülnének.

Köszönjük mindenkinek a fogadtatást, tájékoztatást. Hasznos információkkal lettünk gazdagabbak mind a tájházzal, mind a tűzoltósággal kapcsolatban, nem hiába! 🙂

Szabó Alexandra elnökségi tag