A SINOSZ Békéscsabai Helyi Szervezete kirándulást szervezett a gyulai Almásy-kastélyba, amelyre 2017. június 10-én került sor.

A látogatásra nagy érdeklődés volt, hiszen a helyi szervezet tagjai mellett az orosházi és a gyulai tagok is részt vettek a programon.

Gyula városa igen sok nevezetességgel rendelkezik, pl. gyulai vár, gyógyfürdő, Erkel Emlékház stb. Ugyanakkor az Almásy-kastély kevésbé volt ismert, ez volt a meghatározó a kirándulás megszervezésénél.

A megérkezést követően figyelmes és szívélyes fogadtatásban részesítettek bennünket, majd a tárlatvezető segítségével kezdetét vette a kastély megtekintése.

A kísérő személy kisebb történelmi áttekintést adott a mintegy 400 éves kastély építéséről, annak alakulásáról, a Harrucken, Wenckheim és Almásy dinasztiák “uralkodásának” idejéről. A történelem során igen nagy jelentőséggel bírt ez a hely, hiszen nemesi főurak, hercegek, királyok is tiszteletüket tették itt, mivel közel található az ország déli részének annak idején meghatározó védelmi szerepét betöltő gyulai várhoz.

A kastély a II. világháború után elveszítette jellegét, különböző közintézmények céljaira szolgált. Mindezek ellenére elég jó állapotban fennmaradt, hiszen az eredeti bútorzatból sok épen megmaradt. A konyha, az éléskamra, a cselédség és a főurak lakosztályai korhűen kerültek visszaállításra, így méltóképpen tükrözik azokat a korokat. A teljes felújításra az elmúlt években került sor. A kastélyt 2016-ban nyitották meg az érdeklődő közönség számára.

A belső helyiségek megtekintése során interaktív formában képet kaptunk az egyes korok öltözködési divatjáról, étkezési szokásairól és az itt élő személyek és főurak életviteléről.

Utolsó állomásunkon a herendi porcelánkészletből álló tárgyi kiállítás megtekintése nyújtott maradandó élményt, hiszen csodálatosak az itt kiállított darabok.

A látogatás végén a kastély souvenir-boltjában lehetett nézelődni és vásárolni. Ez a kirándulás gazdag élményt jelentett minden részt vevő tagunknak.

 

Fekete István elnök, Békéscsabai Helyi Szervezet