Juhász Renáta, KONTAKT regionális képviselő tartott fórumot a Nógrád megyei tagoknak, immáron a szervezet új irodájának klubhelyiségében.

Bár a gyakorlott használók több információ birtokában voltak eddig is, de szükségesnek éreztük az elméleti és a gyakorlati alapok fejlesztését, illetve az előadó felhívta a figyelmet arra is, hogy mi a helyes használati mód, vagyis milyen használati ajánlások betartása szükséges ahhoz, hogy a tablet minél tovább és jól működjön. A hívástípusok bemutatása következett, majd összehasonlítottuk, hogy miben különbözik a KONTAKT a hagyományos jelnyelvi tolmácsszolgáltatástól, valamint a belső hívás a külső hívástól.

Jelnyelvi tolmácsunk a gyakorlati használattal kapcsolatban osztotta meg tapasztalatait, majd egyéni kéréseket intézett a tagok felé. Például: a mikrofont mindig kapcsolják be a tableten, amikor hívást indítanak, ugyanis a halló fél, illetve az a halló személy, aki együtt tartózkodik a hívó féllel, annak hallania kell a hangzó beszédet a kommunikáció során! Külön szó esett a sürgősségi hívásokról is, milyen esetben, hogyan kell lebonyolítani azokat. Fontos, hogy ha a KONTAKT-hívás valamilyen okból nem valósul meg, akkor az ügyeleti telefonon kell jelezni a sürgős esetet!

A tolmácsnak minden esetben be kell mutatkoznia, ez pl. a panaszbejelentés során is fontos lehet. A tolmács mindent lefordít, de nem gondolatolvasó, ezért minden lényeges információt át kell neki adni. Nem biztos, hogy mindent elsőre megért, ez adódhat pl. az eltérő jelnyelvhasználatból is, vagy abból, hogy az ügyfél lelkiállapota zaklatott.

Vannak etikett, vagyis illemszabályok is, amiket szintén be kell tartani: nem illik káromkodni, idegen jeleket használni, személyeskedni, illetve kerülni kell az evés-ivást, valamint a magánbeszélgetés folytatását.

Az előadó kitért azokra a hivatalos fórumokra is, ahol panaszt lehet tenni.

Az előadást kvízjáték zárta, amellyel a résztvevők ellenőrizhették a tudásukat, mindannyian tárgyjutalomban részesültek. A harmadik helyezést Farsang Istvánné nyerte el, második lett Gyurcsák Krisztina, míg az első helyezés Deák Nóráé lett. Gratulálunk nekik!

A fórumot újévi koccintás követte.

Márton Márk megyei titkár