Filmgyártás-élménytúrán, az etyeki Korda Filmparkban járt a SINOSZ Fővárosi Szervezete 2022. október 15-én.

Kelenföldön találkoztunk a tagokkal és távolsági busszal mentünk Etyekre. 43-an voltunk összesen, voltak páran, akik kocsival érkeztek. 14:30-kor kezdődött a tárlatvezetés. 2 csoporttal indultunk egyszerre. Nagy szám volt :J

A Borgiák c. sorozatot itt forgatták. Nemcsak 1-2, hanem több filmet forgattak. Elmentünk a New York díszletvároshoz, ahol a „Hellboy 2 – Az Aranyhadsereg” c. filmet 2007-ben forgatták, azóta áll a díszlet. Úgy éreztük, mintha Amerikában lennénk.

A díszletváros mellett műhelyek vannak, de sajnos tilos fotózni. A csoportvezetőnk titoktartási kötelezettség miatt nem nyilatkozhatott, hogy mit és miről forgatnak jelenleg. A középkori díszletvárost nem láthattuk, mert forgatás miatt éppen lezárták.

Továbbmentünk a Korda Sándor életéről szóló kiállításra és múzeumba. Korda Sándor életéről és munkásságáról beszélt a vezetőnk: első munkája az újságírás volt, majd filmkritikákat írt, később filmeket készített. A három testvér (Korda Sándor, Zoltán és Vince) együtt dolgozott a filmeken. Amerikába mentek, majd Londonban letelepedtek le, és ott alapították meg a London Filmstúdiót. Soha többé nem jöttek haza. Korda Sándor leghíresebb filmje a VIII. Henrik című volt.

Zöld szoba (Greenbox): például a TV-ben az látható, hogy valaki élőben motorozik városban, amit a zöld háttér segítségével, digitális feldolgozással érnek el a mozgóképben. Ha zöld ruhát visel a szereplő, nincs a képen. Optikai csalódást, Münsterberg-jelenséget, fény-árnyék hatást is láttunk. Az animációs terembe is beléptünk. Régen kézzel rajzolták az animációs képet, pl. a Vuk filmet. A forgatás előtt egy évig rajzolták, és fél vagy 1 évig fotózták képenként. Összesen 65.000 kép(!) készült el, utána animációs film lett belőle. És utómunkát láttunk, hogy a filmben a háttér digitális feldolgozással készül.

Hazafelé gyalog mentünk az etyeki buszmegállóhoz, 20 percet sétáltunk.

A sok titoktartási kötelezettség miatt mindenki csalódott volt, mert emiatt nem nézhettük meg a filmpark többi részét, de ennek ellenére mindenki jól érezte magát a SINOSZ SzÉP keretében szervezett filmes kiránduláson.

Az összes képünket itt lehet megnézni: FILMPARK FOTÓALBUM