Nagykanizsán 2016. 01. 29-én a T.É.M.A. program keretein belül valósult meg a “Kezembe veszem az ügyeim” című program, a közszolgálati előadássorozat részprogramjaként. Két vendégünk volt a helyi Kormányablaktól.

A Hatósági Osztálytól a hatósági ügyintéző, Kovácsházi Erika részletesen beszámolt a közgyógyellátással kapcsolatos lehetőségekről. Kétféleképpen lehet igényelni: alanyi és normatív jogcímen.

Az alanyi jogcímen biztosított közgyógyellátás a jövedelmi helyzettől és a havi rendszeres gyógyító ellátás költségétől független (rokkantsági járadék, rokkantsági ellátás eü: 30%-ot nem haladja meg, hadigondozott, szociális segély …).

A normatív jogcímen megállapított közgyógyellátás jövedelmi helyzettől és a havi rendszeres gyógyító ellátás költségétől függő ellátás (a havi gyógyszerköltség 2800 Ft-ot meghaladó).

Az előadó formanyomtatványokat is hozott számunkra.

A Kormányablak Osztályvezetője, Könczöl Csaba pedig elmondta, milyen ügyeket lehet még a segítségükkel megoldani. Nagyon sokrétű a szolgáltatásuk, ezért kiemelt párat közülük.

  • Egyik változás az elektronikus személyi igazolvány, melyet január elsejétől vezettek be, és többfunkciós. A személyi igazolvány a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja majd, s amellett, hogy vizuálisan tartalmazza a jelenlegi személyazonosító igazolvány adattartalmát, olyan beépített chippel is rendelkezik, amely tárolja a személyazonosító adatokat, az állampolgárok döntésétől függően az ujjnyomatukat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat. Az illetéktörvény módosítása miatt megszűnik a személyi igazolvány és lakcímkártya kiállításának illetéke és eljárási díja, tehát ez ingyenessé vált.

Szó volt a kedvezményes személyautó-vásárlási lehetőségről is. Egy évben kétszer bírálják el a kérelmeket, meghatározott pénzösszeg-keretig. A honlapon részletesebben tájékozódhatunk: www. lehetosegauto.hu.

A jelenlévők kérdéseire is válaszoltak. Az elhangzottak között megkérdezték, hogy a kormányablak hivatala rendelkezik-e ingyenes WIFI- elérhetőséggel, a KONTAKT-alkalmazáshoz, ami számunkra segítséget jelentene.

A válaszban sajnálattal közölték, hogy az ügyfelek számára WIFI elérhetőség nem áll rendelkezésre.

Tagtársaink véleménye alapján az előadás hasznosnak bizonyult.

Madarász Krisztina

nagykanizsai helyi elnök