Az esélyegyenlőség napján egyeztetést folytatott Magyarország Kormánya és a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa.

Az alábbiakban Sáfrány Margit SINOSZ-alelnök rövid beszámolóját adjuk közre a találkozóról:

Május 5-én délelőtt a FESZT (Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa) egy különleges elnökségi ülést tartott a Parlamentben.

A SINOSZ képviseletében a FESZT elnökségi tagjaiként én voltam jelen, a másik elnökségi tag, dr. Orgovánné dr. Jámbor Andrea, sajnálatos módon nem tudott részt venni az eseményen. Továbbá Ormódi Róbert – mint a FESZT Felügyelő Bizottságának tagja – és Tapolczai Gergely, meghívott vendég, országgyűlési képviselő is jelen voltak az ülésen.

Az ülés háziasszonya Mátrai Mátra, az Országgyűlés háznagy asszonnya volt, ő adott helyet a FESZT elnökségének. A megnyitóra eljött Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára; Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott; Nyitrai Imre, az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos is.

A FESZT elnökasszonnya, Földesi Erzsébet vezetésével elhangzottak az eddigi feladatok és eredmények, az elkövetkezendő tervek és a megvalósításukra vonatkozó elképzelések:

  • a FESZT érdekképviseleti tevékenysége az Európai Fogyatékosügyi Fórum munkájában
  • a FESZT tevékenysége a fogyatékos nők tudatosságának növelésében, helyzetének felmérésében
  • a FESZT tevékenysége az ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásában
  • a FESZT tevékenysége a hozzáférhetőség, egyetemes tervezés megvalósításának elősegítésében
  • a FESZT tevékenysége a fogyatékos gyermekek témakörében
  • Együttműködési megállapodások a stratégiai partnerekkel (FESZT – Szerencsejáték Zrt., FESZT – BKK, és a most készülőben lévő megállapodás a FESZT – Budapesti Építész Kamara között)
  • FESZT-tagság bővülése 2016-ban

Szeretném jelezni azt is, hogy ez az ülés volt az utolsó alkalom a május 24-én tartandó tisztújítás előtt. A SINOSZ részéről Ormódi Róbert és jómagam indulunk a választáson.

Részletesebb beszámoló a FESZT honlapján: Az esélyegyenlőség napján kormányzati egyeztetés a Parlamentben