FRISSÍTETT INFORMÁCIÓ (2021. május 25.):

Már bárki foglalhat magának oltási időpontot, ha már regisztrált az oltásra!
Nem kell a háziorvos értesítésére várni, hogy mikor kaphatod meg a védőoltást. Az online oltási időpontfoglaló felületen választhatsz magadnak időpontot, oltási helyet, sőt vakcinát is. Nincs határidő, folyamatosan lehetséges a foglalás.
Részletes tájékoztatás, jelnyelven is:  Megnyílt az online oltási időpontfoglaló oldal!

Védőoltás a koronavírus ellen

A kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Az új koronavírus által okozott fertőzések esetében is igaz ez.
A járványból az egyetlen kivezető út a védőoltás, a lakosság tömeges oltásával lehet megfékezni az egész világon erőteljesen terjedő járványt. A védőoltás lényege, hogy a szervezetben immunválaszt váltanak ki a új koronavírus ellen, és ezzel kialakítják a védettséget.
Magyarországon már 5 féle biztonságos és hatékony oltóanyaggal oltanak, amelyek védelmet adnak a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. A közeljövőben további kétféle új vakcina bevezetése is várható, amelyeket már szintén engedélyezett az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

A védőoltás ingyenes, és a beadatása önkéntes, tehát nem kötelező, de az oltással meg tudod védeni magadat attól, hogy a COVID-19 betegség miatt nagyon súlyos, életveszélyes állapotba kerülj.
A szakemberek azt mondják, hogy ha el is kapod a fertőzést, várhatóan enyhébb formában fognak jelentkezni a tünetek, és így remélhetőleg nem kerülsz intenzív osztályra, lélegeztetőgépre.
A kórházi oltópontokon vagy a háziorvosi rendelőben csak akkor kaphatod meg az oltást, ha először regisztrálsz az interneten.

Regisztráció az oltásra: a vakcinainfo.gov.hu weboldalon lehetséges.

Mindenki sorra fog kerülni, aki már regisztrált az interneten vagy postai levélben, vagy aki ezután fog regisztrálni. Határidő nincs, de azért is érdemes minél előbb regisztrálni, hogy az oltást szervezők tudják, hány oltásra lesz szükség az országban.
Az oltás időpontjáról és helyéről a háziorvosod fog értesíteni, a regisztrációnál megadott elérhetőségeden. Érdemes néha érdeklődni a háziorvosnál!
Javasoljuk, hogy a regisztrációs adatlapon a neved mellé írd be azt is, hogy siket vagy nagyothalló vagy. Így az értesítés küldésekor tudni fogják ezt a fontos információt.

Itt megmutatjuk az oltási regisztrációs adatlapot kitöltés előtt és egy kitöltött mintát is:

Regisztrálj most, ide kattintva:
https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

Az oltás megkapásának sorrendjét nem a jelentkezés időpontja határozza meg. Elsőbbséget élveznek azok az emberek, akiknek a veszélyeztetettsége nagyobb. Az is befolyásolja a sorrendet, hogy milyen oltóanyag áll éppen rendelkezésre, mert nem mindegy, ki melyiket kapja meg. Ezt az oltandó személy életkora és betegségei alapján döntik el a szakemberek.

A jelenleg alkalmazott vakcinákról itt találsz tájékoztatót: Excel-táblázatban vagy internetes oldalon (görgess le a táblázatért).

Ha ki tudod nyomtatni előre, akkor az oltásra érdemes kitöltve magaddal vinni a következő adatlapot. Ezzel segíted az egészségügyi szakemberek munkáját, és gyorsabban is fog haladni az oltás.
Nem baj, ha nem tudod előre kinyomtatni, mert majd az oltás helyszínén is kaphatsz ilyen adatlapot, és ott is kitöltheted.
Hasznos, ha erre is ráírod a lap tetején, hogy: SIKET VAGYOK! / NAGYOTHALLÓ VAGYOK!

Jelnyelven is megnézheted a nyilatkozat kérdéseit itt:

Letölthető melléklet: HOZZÁJÁRULÓ NYILATKOZAT COVID-19 fertőzés elleni vakcina beadásához

Forrás: https://vakcinainfo.gov.hu/ és https://koronavirus.gov.hu/