Újabb járványügyi korlátozások bevezetését jelentették be. Az új szabályok 2021. november 20-tól érvényesek az egész országban:

 • Zárt közösségi térben ismét kötelező a maszkviselés szombattól, például:

  • üzletekben, bevásárlóközpontokban, múzeumokban, színházakban, mozikban, sportrendezvényeken
  • hivatali ügyintézés során, ügyfélszolgálatokon (pl. önkormányzat, NAV, kormányablak, posta stb.)
  • szolgáltatások igénybevétele során, ahol egy üzlethelyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak (pl. fodrászat, kozmetika)
  • A SINOSZ szervezeteiben, a beltéri helyiségekben való tartózkodás során is kötelező maszkot viselni. Szövetségünkben kommunikációs helyzetekben levehető a maszk, megfelelő távolságtartás mellett.
 • Továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az 500 főnél nagyobb rendezvényeket.

 • Az egészségügyben és több helyen az államigazgatásban is kötelezővé tették a 3. oltás felvételét.

További intézkedések:

 • A bölcsődékben, óvodákban, iskolákban az igazgatók, a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait.
 • A tömegközlekedésben (a járműveken és a megállókban, pályaudvarokon is) és az egészségügyi intézményekben továbbra is kötelező marad a maszkviselés. A november 1-től bevezetett intézkedésekről korábbi hírünkben lehet tájékozódni.

Hol és kiknek nem kötelező a maszk?

 • A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben csak az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat. A kivételekről érdemes tájékozódni látogatásunk előtt vagy belépéskor az adott helyszínen, ill. a Magyar Közlönyben.
 • 6 év alatti gyerekeknek, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyeknek nem kötelező a maszkviselés.

Oltási akcióhét

November 22. és 28. között oltási akcióhét lesz a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Figyelem, az oltási akcióhetet meghosszabbították december 5-ig! Ezeken a napokon reggel 7 és este 7 óra között előzetes regisztráció nélkül is, azonnal lehet kérni az 1., a 2. vagy a 3. oltást a kórházi oltópontokon, 101 megyei és városi kórházban.
Ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm.
Bővebb tájékoztatás: OLTÁSI AKCIÓ

Mindenkinek javasolják a harmadik, megerősítő oltás beadatását, aki 18 évnél idősebb és 4 hónapnál régebben kapta meg a 2. oltását.

További korlátozások Budapesten:

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. intézményei, fürdői csak védettségi igazolvánnyal vagy az oltást igazoló dokumentummal látogathatók.

Részletesebb tájékoztatás olvasható a Magyar Közlönyben és az alábbi linkekre kattintva:
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/szombattol-ismet-kotelezo-maszk….
https://koronavirus.budapest.hu/blog…

forrás: https://koronavirus.gov.hu és https://budapest.hu