A SINOSZ Hódmezővásárhelyi Helyi Szervezete 2020. október 9-án tartott programján résztvevőink a kovászos kenyér hagyományos készítésének titkaiba nyerhettek bepillantást a Népművészeti Ház udvarán.

Előadóink, Molnárné Balázs Zsuzsanna restaurátor, és Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus, a Tornyai János Múzeum munkatársai, illetve Sipos Róbert pék vezetésével megismertük a kenyérsütés népi hagyományait, a kovász jelentőségét, valamint a kenyérsütés egykori eszközkészletét. A gyakorlati foglalkozás keretében végigkísértük a kenyérsütés fázisait a tésztadagasztástól a kemencébe vetésig. Készíthettünk saját kovászt (amit a résztvevők később otthon táplálhatnak és maguk is süthetnek belőle kenyeret) – ehhez kapcsolódóan megismerhettük a kovászos kenyér készítésének jelenkori házi praktikáit.

A dagasztás folyamata annak idején két órán át is tartott, az akkori öt-hatkilós kenyér fárasztó előkészítéséről az asszonyok úgy tartották, hogy addig nem lesz jó, „amíg nem csöpög a gerenda”, azaz amíg nem verejtékezik az ember homloka. A kenyérkészítés ismeretei anyáról leányra szálltak, s a vásárhelyi leányok addig nem is mehettek férjhez, amíg nem tudtak jó kenyeret sütni. A helyi családok sok kenyeret fogyasztottak, voltak, akik a húsleveshez, vagy a dinnyéhez is kenyeret ettek.

Az élesztőt eleink komló és búzakorpa felhasználásával készítették, s feljegyezték, hogy az egyik gazdasszony, akinek nem sikerült az élesztője, egy pár piros papucsot ígért a szomszéd cselédjének, ha elcsen a náluk készült, pár-nak nevezett élesztőből – mondta el Terendi Viktória, néprajzkutató.

Az élesztőből liszttel és vízzel készült a kovász, amelyet további liszttel szaporítva kidagasztottak, s lett belőle a kenyér. Mint azt a tájházban Sipos Róbert bemutatta, a mai háziasszonyok is süthetnek kenyeret a hagyományos módon: a kovász hűtőszekrényben akár hetekig is eltartható, s elkészíthetik a kenyeret elektromos, vagy gázsütőben is – ennek praktikáiba Molnárné Balázs Zsuzsa avatta be az érdeklődőket.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg. Köszönettel tartozunk előadóinknak és Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsnak a programon való közreműködéséért.