Tamás-Kovács Andrea c. r. őrnagy a közlekedésbiztonság témakörében tartotta meg a közszolgálati előadását Salgótarjánban, amely a résztvevők bevonásával vált gyakorlati, interaktív programmá.

Bevezetőül elmondta, hogy sajnos évről évre romlanak a statisztikák a Nógrád megyei közúti balesetek körében. Legtöbbször az autóvezetők figyelmetlensége, türelmetlensége, vagy szakmai hozzá nem értésük okozza a problémát, ugyanakkor ezen tényezők kikerülhetőek lennének.

Kiemelten fontos a láthatóság, akár egy személygépkocsiról, egy kerékpárról vagy egy gyalogos járókelőről van szó. Az előadó bemutatott olyan eszközöket, amelyekkel a láthatóság biztosított: fényvisszaverő mellény, mell-derékpánt, nadrágcsíptető, világító táska, fejlámpa, első és hátsó lámpák, küllőlámpák, villogó kar- és testpántok. Ezek használata nélkül az esetleges balesetek lényegesen súlyosabb kimenetelűek lehetnek. Megtudtuk, hogy kiknek, hol, mikor, milyen esetekben kötelező ezeket az eszközöket viselni. Az előadó felhívta a figyelmet a megfelelő öltözékre, a védősisak használatára, valamint az időjárás, évszakok/napszakok váltakozására is mindig tekintettel kell lenni.

Az általános biztonsági előírásokon kívül szó esett az emberi magatartással összefüggő problémákról, szintén megvitatásra kerültek az egyes szituációkban való helyes viselkedési formák – sajnos az elővigyázatosság még akkor is kiemelten fontos szerepet játszik, ha nincs előre látható jele annak, hogy szabálytalanság történne. A sebességkorlátozással kapcsolatos előírások be nem tartása olykor drasztikus baleseteket is eredményezhet, sőt a helyes közlekedési kultúrára is rossz hatással van.

A kérdés-válasz rész után egy közlekedésbiztonsági kampányfilmet vetítettünk, majd a résztvevők egy kérdéssorral ellenőrizhették a tudásukat – a helyesen válaszolók nyereményben részesültek. Az előadó külön információs kiadvánnyal, feladatsorral, valamint láthatósági eszközökkel készült, és felhívta a figyelmet, hogy a KRESZ változásait folyamatosan követni kell.

Az előadás a T.É.M.A.-program keretében valósult meg, jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesítve.

 

Márton Márk megyei titkár

Kapcsolódó hír: Balesetmegelőzés jelnyelven – A police.hu is beszámolt az előadásról