A SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetében 2020. október 9-én megrendezésre került a Biztonságban programsorozat 3. része is. Vendégünk, Dávid Mónika rendőr őrnagy remek előadásából megtudhattuk, hogy hallássérültként hogyan közlekedjünk biztonságosan autóval, kerékpárral, gyalogosként, és a ránk vonatkozó KRESZ-szabályokat is ismertette.

Az előadónk bevezetőként a rendőri viseletét mutatta be. Megismerkedtünk a szolgálatban levő közlekedési rendőr ruházatával és a rendőri jelvényen szereplő szám fontosságával is, miszerint ha az azonosító szám helyett POLICE felirat szerepel, akkor az a jelvény hamis, tehát álrendőrrel állunk szemben.

Először a gyalogos közlekedés szabályaival ismerkedtünk meg. A legalapvetőbb, hogy tudjuk, hol és hogyan közlekedhetünk, és kelhetünk át biztonságosan gyalogosként az úttest egyik oldaláról a másikra. A gyalogos közlekedésben még egy nagyon fontos dolgot említett az előadó. A szürke, esős, ködös idő közeledtével rendkívül fontos a biztonságunk érdekében, hogy láttassuk magunkat. Ajánlott a világos színű ruházat vagy olyan eszköz viselete, ami a láthatóságot erősíti. Ilyenek például azok az táskák, ruházatok, amelyeknek fényvisszaverő mintája van.

A következő témánk a kerékpáros közlekedés volt. Indulás előtt két fontos dologról kell meggyőződni: az egyik, hogy járművezetésre alkalmas állapotban vagyunk-e (ittasan kerékpározni sem lehet), és a másik a kerékpár műszaki állapota. Megismertük a kerékpár kötelező tartozékait is, melyek a biztonságos közlekedést biztosítják számunkra és a láthatóságunkat más járművezetők számára. Tájékoztatást kaptunk arról, hogy hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral. Elsősorban a kerékpárúton, a kerékpársávban, a közös vagy osztott gyalog- és kerékpárúton, illetve a kerékpáros nyomon kell közlekedni, ezek hiányában az úttest jobb oldalán. Tilos kerékpározni autópályán, autóúton, járdán, gyalogúton, gyalogos zónában, behajtani tilos táblával jelzett úton, buszsávban és ahol KRESZ-tábla tiltja ezt. Megtudhattuk azt is, hogy kerékpárosként hogyan kell közlekednünk a kijelölt gyalogátkelő helyeken. Fontos, hogy minden esetben gyalogosként, tehát a bringáról leszállva és a járművet tolva kell a zebrán áthaladni.

A szakember felhívta a figyelmünket az életveszélyes helyzetekre és a tilosban való közlekedés veszélyeire is, és kiemelte, hogy mindig nagyon körültekintően, kellő óvatossággal kell közlekednünk.

Az előadás után KRESZ-tábla-felismerő játékot játszottunk, ahol mindenki, aki részt vett a kvíz-lap kitöltésében, a vendégünk által hozott ajándékokban részesült, amit ezúton is hálásan köszönünk.

A közlekedésbiztonsági előadást követően a megyei titkár a mellrák elleni kampányra hívta fel a figyelmet.

Október az emlőrák elleni küzdelem hónapja.
Már több mint 10 éve figyelemfelkeltő megmozdulásokat szerveznek országszerte és egyre többen csatlakoznak a “Rózsaszín október” kezdeményezésekhez. Ezekkel a rendezvényekkel irányítják a figyelmet az emlőrák korai felismerésének fontosságára, a rák elleni küzdelemre, a mellrákos megbetegedések okozta tragédiákra. A mellrák korai stádiumában még teljes sikerrel gyógyítható, ezért a mellrák elleni küzdelem és megelőzés elengedhetetlen része a rendszeres önvizsgálat és 40 éves kor felett a legalább kétévenként megismételt mammográfiás szűrővizsgálat.
Cél a korai felismerés, és az időben megkezdett terápia. Ez a gyógyulás kulcsa.

Nagyon érdekes előadást hallottunk és sok hasznos tudnivalóval is gazdagodtunk.

Köszönjük szépen Hamerszki Erika jelnyelvi tolmács munkáját.

Programunk a SzÉP keretein belül valósult meg.