A SINOSZ Mosonmagyaróvári Klubja és Komárom-Esztergom Megyei Szervezete közös városismereti sétát és múzeumlátogatást tett 2022. november 12-én, szombaton, Mosonmagyaróváron.

A győri és a tatabányai állomásokon a csoportvezetők (megyei ügyintézők) kora reggeltől várták az előre jelentkezett tagok érkezését más településekről. Esztergomból, Győrből, Mosonmagyaróvárról, Sopronból, Tatabányáról és a környező falvakból a sorstársak vonattal továbbutaztak a mosonmagyaróvári vasútállomásra, ahol fél 10-ig kellett gyülekezni. Az idegenvezető és a jelnyelvi tolmács Győrből együtt utazott a tagokkal. Megvártuk a tatabányai tagokat, és szerencsére sikerült elérni a helyi járatot. Azzal beértünk a Szigetköz legnyugatibb városának belvárosába. Kedvező időjárás fogadott bennünket.

Az első programunk a sétálóutcában, a Magyar utcában található Szent Gotthárd-templom megtekintése volt, ahol a tagjaink kényelmesen le tudtak ülni a padokra. Ez a város legszebb barokk épülete, melynek díszes belső berendezése, festése Mária Krisztina főhercegnőnek és férjének, Albert Kázmér hercegnek és helyi adományozóknak köszönhető. Tóth László idegenvezető ebben a templomban mesélt a várostörténetről és az épületről. Majd az esküvői készülődés előtt elhagytuk a helyszínt, és betértünk a templom altemplomában kialakított Habsburg-kriptába. A helyi tárlatvezetővel tekintettük meg a kriptát, melyet a város ajánlott fel 1932-ben a Habsburg-családnak, és itt helyezték el Habsburg Frigyes főherceg és felesége, Croy Izabella főhercegné dupla érckoporsóit. A főherceg a Monarchia erőinek a főparancsnoka volt, szobra a sétálóutcában található.

Ezt a programot követően a 200 méterre lévő Hansági Múzeum kiállításait néztük meg a város legrégebbi lakóházában, a Cselley-házban a helyi tárlatvezetővel. Ebben az múzeumban megtekintettük a Gyurkovich-gyűjteményt (dr. Gyurkovich Tibor főorvos festménygyűjteménye, páratlan válogatás két évszázad magyar festészetéből), Helytörténeti/régészeti/néprajzi kiállítást, Kőtárat / Lapdiáriumot és a Gyurkovich-emlékszobát is.

A Cselley-háztól eltávolodva a Fő utcán sétáltunk a Deák térig. Ezalatt kívülről megtekintettük a Piarista iskolát, a Városházát, a Habsburg-kastélyt, Habsburg Frigyes szobrát, a Malom és a Sörgyár épületét. Ezeknek az épületeknek és az ott látható alkotásoknak a történetét mesélte nekünk az idegenvezető.

Ezután a Malom-ági Lajta hídján átsétálva érkeztünk az óvári várba. A várban megtekintettük a várudvart, majd egyórás szabadidős program következett, ez az idő alatt a Johann Strauss kávézóban pihentünk és elfogyasztottuk a kávénkat vagy teánkat és süteményt vagy szendvicset. A közös pihenő és fényképezés után a Vár- és intézménytörténeti kiállításra mentünk be. A kiállítás helyi tárlatvezetés nélkül is élvezhető, sőt interaktív jellegű volt. 16 óra után együtt indultunk vissza a vasútállomásra, és az esti órákban mindenki fáradtan, de nagy élményekkel gazdagodva, szerencsésen hazaérkezett.

Köszönjük Tóth László idegenvezetőnek a helyi kalauzolást és Szarvas Gabriella jelnyelvi tolmácsnak a kiváló infokommunikációs akadálymentesítést!
A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.
A képes beszámolót írták: Németh Evelin, Tvarosek Józsefné megyei ügyintézők