Közösségről több értelemben beszélhetünk, így például, társadalmi értelemben emberi közösségről. Az emberi közösség az embereknek a családnál nagyobb, szoros társas kapcsolatokat fenntartó csoportja. A közösségre jellemző, hogy tagjai a magánéletüket önként megosztják egymással, segítik egymást, energiáikat és szabadidejüket a közösség javára fordítják.

Ilyen egység a hallássérültek közössége is. Mivel egy közösséget a tagjai alkotják, és ők emberi tulajdonságaik és sokszínűségeik szerint vesznek részt az adott közösségekben, természetes velejárója az azon belüli nehézségek, problémák kialakulása.

Ezek felismerésében, megelőzésében, kezelésében próbál meg Bogi és Győző – azaz Bence Boglárka és Kovács Győző, a Psziché-Tréning Bt. munkatársai – segíteni több megyei szervezetünknél szervezett interaktív tréningek formájában. Nekünk, a Baranya Megyei Szervezetben 2016. június 9-én az Esélyegyenlőségi programcsomag keretében megtartott „Közösségen belüli nehézségek, a közösség együttműködésének fejlesztése” elnevezésű tréningen nyílt erre lehetőségünk.

Az aggodalom, hogy a közel 4 órás program túl hosszú, alaptalannak bizonyult, mert a tréning végeztével a résztvevők  egy későbbi időpontban a foglalkozás ismétlését kérték.

Kellemes, eseménydús és tanulságos délutánt töltöttünk együtt, és nemcsak egymásról tudtunk meg új dolgokat, de saját magunkról is.