2022. december 8-án, csütörtökön, éppen a SINOSZ „születésnapján”, fennállásának 115. évfordulóján Győrben különleges városismereti sétán vettünk részt, a SzÉP (Szakmai Érdekvédelmi Program) keretében.

Az érdekességek iránt érdeklődő tagoknak Tóth László idegenvezető kalauzolásával, Hajdu Eszter jelnyelvi tolmács kíséretében bemutattuk a Győr belvárosában fellelhető díszkutakat, szobrokat és cégéreket.

A Dunakapu téren, a Vaskakas díszkútnál gyülekeztünk. Ez a díszkút eredetileg a Dunakapu téri piac közepén volt. A régészeti ásatások és a felújítások után a Káptalandomb felé vezető feljáró közelébe költöztették. Tóth László idegenvezető ismertette a résztvevőkkel Győr várostörténetét, a Mosoni-Duna és a Rába folyók útjait és a régi várkapuk helyét egy középkori térkép segítségével. Ez a három várkapu neve: a mai Kossuth-hídfőnél (Révfalusi híd) Duna kapu, nyugatra Bécsi kapu a Bécsi kapu téren, és délkeletre a Fehérvári kapu. Az utóbbinak a Baross utcában, a sétálóutca közepén látható az emlékműve. A hídfő mellett Pállfy Miklós és Scharzenberg Adolf hadvezérek szobra látható.

Innen a Jedlik Ányos utcában folytattuk a különleges sétánkat. Ebben az utcában a Hoffmann-üzlet előtt megálltunk. Ennek az üzletnek a cégérét megnéztük, amelyben kés, olló és esernyő figura látható. 1889 óta köszörüléssel, esernyőjavítással, különböző árukkal foglalkoznak. A svájci bicska történetét is elmesélte az idegenvezetőnk. Hivatalosan több mint száz változata van a svájci bicskának. Majd megálltunk a Jedlik Ányos, a szódavízgyártó gép feltalálójának emlékére elkészült alkotás előtt. Az idegenvezető ismertette velünk a fröccsfajtákat. Győrben minden évben megrendezik a borfesztivált és a fröccs-napokat. A Rotary klub levédette ezt a rendezvényt.

Kovács Margit keramikus, a Matróz étterem, kocsmák, a Krokko cipőbolt, az Aranyhajó patika, a Győri Kékfestő Műhely, a Bolero cipőbolt és a Herbária kamillavirágos cégéreivel ismerkedtünk. Széchényi György címerének egyik motívuma átkerült a Széchényi Patikamúzeum cégérére. A működő patikában nyitvatartási időben érdemes megnézni a múzeumot.
A Széchenyi térről átfogó ismereteket kaptunk a téren található makettnél. A Kisfaludy utcában sétálva az idegenvezető elmondta, hogy az emberek sietnek, nem veszik észre a különleges alkotásokat. Érdemes felnézni az épületek tetejére is, például két angyal szobra látható a bencés épületegyüttes üvegtetőjén. Ebben az utcában a Kisfaludy testvérek a védett műemlék lakóházból jártak a bencések gimnáziumába.
A Baross úton megnéztük a Szent György-díszkutat, erről a Sárkányölő Szent György alkotásról és az alkotójáról beszélt az idegenvezető. Továbbsétáltunk a Bécsi kapu térre, ahol a karmelita templom bejárata melletti falfülkében elhelyezett Hab Mária-szobrot tekintettük meg. A Bécsi kapu tér nevét sokszor módosították a múltban, ezért a régi Kisfaludy tér közepén Kisfaludy Károly szobra áll. A vármegye szülötteként magyaros ruhában, jobb kezében tollat (viccként sörösüveget is) és bal kezében könyvet tart. A Király utcában a Napóleon-házzal szembeni Probst-ház falába ágyazódott ágyúgolyó látható.
A Tejfölös köz felé vettük tovább az útirányt, ahol a Tejfölös-kofa szobrával ismerkedtünk. Az 1960-as évekig itt tejpiac volt, tejet, tejfölt, túrót és gombát árultak. A házak védték az árukat a széltől. A szeles Dunakapu téri piacról kétszer költöztek a Tejfölös közbe. Onnan a rövid utcának tűnő Dr. Kovács Pál utcába kerültünk; ezt az utcát a cégérek utcájának is hívják. Itt található a zöldség-gyümölcs, kocsma, virágos, Lachmann öltönyös bolt, kocsmáros és Kékfestő Műhely cégére is. Vannak olyan üzletek, melyek kicserélődtek, de a cégérek megmaradtak. A Lachmann-üzlet, Kékfestő Műhely megmaradt ebben az utcában. Régen házszámok nem voltak, ezért cégérek segítették az eligazodásban az embereket. Régen nem reklám céljára használták a cégéreket. A cégek hírnevét inkább szájról -szájra terjesztették.

Végül visszatértünk a Széchenyi térre, onnan a Jedlik Ányos- és Czuczor Gergely-szoborcsoportot tekintettük meg, majd a Liszt Ferenc utcában az egykori vendéglő, a Rigófészek cégerét megtekintve fejeztük be a sétát.

Köszönjük Tóth László idegenvezetőnek a különleges sétát és Hajdu Eszter jelnyelvi tolmácsnak az infokommunikációs akadálymentesítő munkáját, akik ebben a hidegben is a segítségünkre voltak városunk érdekességeinek megismerésében. Jövőre folytatjuk a városismereti sétáinkat.

A program a SINOSZ Csornai Helyi Szervezetének SzÉP-programjaként valósult meg.
A képes beszámolót írta: Németh Evelin megyei ügyintéző