[youtube id=”XIYjLb64e7w” width=”781″ height=”439″ autoplay=”no” api_params=”&rel=0 ” class=””]

Közel 1 éve kereste meg a SINOSZ-t a United Way Magyarország Alapítvány azzal a gondolattal, hogy egy vállalati partnerük önkéntes feladatokat szeretne vállalni.  A céljuk pedig nem más, mint hogy élményt nyújtsanak közös alkotómunka keretében siket és nagyothalló gyerekeknek.

A szokatlan gondolatot közös gondolkodás váltotta fel a United Way önkéntes-koordinátorával, a program szervezőjével, Molnár Zsuzskával, aki már ismerős volt számunkra. Ő volt az, aki 2008-ban a Gödör-klubban egy fergeteges Kiss Erzsi-koncertet szervezett a Siketek Világnapjára.

Ki lesz a vállalati partner, mi legyen a tevékenység, kiket vonjunk be és persze mindez mikor történjen?

Már az első beszélgetéskor kiderült, hogy a vállalati partner a GE Lighting, a GE Hungary Kft. Fényforrás Üzletága. A GE, a több mint 100 éves múltra visszatekintő Tungsram vállalat hagyományait követve, megőrizve, ma Magyarország legnagyobb, világítástechnikával foglalkozó cége. Mindez az információ szinte kezünkbe adta témát: legyen a fénnyel kapcsolatos a tevékenység, ami a siket és nagyothalló emberek kommunikációjának is a lételeme. Zsuzska – mint egy jó háziasszony – már tudta, hova kell nyúlni az „összetevőért”, és így kapcsolódott be Szilágyi Csilla, lampionkészítő, aki a Sziget Fesztiválra is rendszeresen gyártja a hangulatosabbnál hangulatosabb lampionokat.

Mi pedig meghívtuk a gyerekeket 2015. szeptember 22-re, ami azért is volt szerencsés, mert így a siketek világnapjára is felhívhattuk a vállalati dolgozók figyelmét. Nagyon vidám, tartalmas napot töltöttek el együtt a gyerkőcök a GE-munkatársakkal, akik természetesen a közös lampiongyártás előtt egy kis betekintést nyertek a siket és nagyothalló emberek világába, megismerhették a SINOSZ szerepét a közösség életében. A foglalkozás során pedig, az önkéntes munkájukért cserébe, semmihez sem fogható gyakorlati tapasztalattal gazdagodhattak egy vizuális nyelvvel és használóival kapcsolatban.

Soós Dóra drámapedagógusnak nagy szerepe volt abban, hogy a gyerekeket és a felnőtteket ráhangolja a közös tevékenységre. Keresős, eldöntendős, párválasztós játékkal – a SINOSZ kertjében – rövid időn belül kialakultak a kis csapatok, akik a nap folyamán aztán remekül együtt tudtak dolgozni és csodálatos, egyedi űrlény-lámpásokat készítettek Csilla és Györgyi útmutatásával.

Reméljük, sok programon világítanak majd a lámpások,

emlékeztetve minket erre a nagyszerű találkozásra – a “SINOSZ bolygón”.

 

 További képeket Facebook-albumunkban találtok.