Ahogy a cím is utal rá, 2017. 11. 16-án Békéscsabán a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete egy olyan vacsoraestre hívott meg, ahol lehetőségem nyílt teljes sötétségben egy vacsorát elfogyasztani.

A rendezvény célja az volt, hogy mi, a meghívott vendégek közel kerüljünk a látássérült személyek világához, megtapasztaljuk, milyen kihívásokat okozhat egy olyan egyszerű tevékenység, mint pl. az étel elfogyasztása a “szemünk világa nélkül”. Rengeteg mindent megtudhat az ember saját magáról, például azt, hogy hogyan viselkedik sötétben, amikor nem tudja, mi vár rá a következő lépés alkalmával.

A vacsora alatt, de a vacsorát követően is, a jelen lévő vendégek nyitottak voltak a látássérült és – (bizony, szóba került) – a hallássérült személyeket érintő problémák kapcsán, mint a mindennapok megélése, a rutin feladatok elvégzése vagy a munkaerő-piaci lehetőségek. A felmerülő kérdésekre Ádász István, a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének alelnöke, szívesen válaszolt, egyben megosztotta tapasztalatait, élményeit, nehézségeit és érzéseit is.

Ugyanakkor meg kell említeni, hogy az önkormányzat részéről Herczeg Tamás képviselő is megtisztelte jelenlétével a láthatatlan vacsorát, aki igyekezett segíteni és jó hangulatot teremteni. Számomra felejthetetlen élmény volt a vacsora. Némi tapasztalatom is van már, hiszen volt már sérült gyermek a kezemben, akinek figyelemmel kísérhettem fejlődését, kis életét a bölcsiben, oviban. Úgy gondolom, ezt a fajta világot is érdemes lenne megismerni mindenkinek, hogy egymásnak tudjunk segíteni!

Köszönöm a meghívást és a szíves vendéglátást a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének.

Szabó Alexandra elnökségi tag, SINOSZ Békéscsabai Helyi Szervezete

A láthatatlan vacsoráról az alábbi oldalakon is olvashatsz: