2018. szeptember 8-án, szombaton Fejér Megyei Szervezetünk is részt vett az évtizedes hagyománnyal rendelkező fesztiválon, a székesfehérvári Lecsófőző Vigasságon.

Aznap már korán reggel elfoglaltuk a főzőhelyünket, felállítottuk a sátrunkat, és a főzőversenyen részt vevő csapatunk tagjai is “egyenruhába” öltöztek. Rajtunk kívül közel hatszáz bogrács alá gyújtottak tüzet a résztvevők. A tűzifát, a tűztálcát és sörpadokat, asztalt a szervezők biztosították számunkra.

A bográcsunk felett a főszakács szerepét Pozsár Pál siket tagunk vállalta magára, de az önkéntesen részt vevő tagjaink sem unatkoztak – hagymát, paprikát, paradicsomot, szalonnát szeleteltek, kockáztak, háromféle jófajta kolbászt vágtak karikára. És jókora bográcsunkban igazi házi zsír, pirospaprika, só, bors, fokhagyma és pirított tarhonya hozzáadásával nemsokára rotyogott a magyar ételklasszikus, a mi tarhonyás-kolbászos lecsónk!

Nem gondoltuk volna: amint készen lettünk a lecsófőzéssel, a fesztiválra kilátogató vendégek és SINOSZ-tagjaink által pillanatok alatt kiürült a bográcsunk. Nagyon finomra, ízletesre, szaftosra sikeredett Pali lecsója!

Mi is, a többi száz csapattal versenybe szálltunk a Lecsókirály címért, annak reményében, hogy a Pali által készített ízkombinációjú lecsó lesz a közönség és a város szakácsaiból álló zsűri kedvence, de sajnos nem mi nyertünk.

Viszont nyertünk a közös főzéssel igazi közösségi élményt, piknik hangulatú, kellemes napot, és úgy döntöttünk, jövőre ismét indulunk a versenyen, de immáron háromszoros mennyiséggel, hogy a késő délutánra érkezőknek is maradjon lecsó.

Külön köszönet Pozsár Pál tagunknak a lecsófőzésért, Búsi Sándornak a képekért és az eredményhirdetés jelnyelvi tolmácsolásáért Kiss Gabriellának!

Troppert Zita megyei titkár