2020. november 14-én újabb kormányzati intézkedéseket jelentettek be.

A koronavírus-járvány tavaszi hulláma idején elrendelt intézkedésekhez hasonlóan ismét meghosszabbították a lejáró személyi okmányok érvényességét. A kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek és használhatók maradnak bizonyos lejáró okmányok. A rendelkezés célja az, hogy a veszélyhelyzet idején minél kevesebb személyes ügyintézésre legyen szükség.

Milyen okmányokra vonatkozik a hosszabbítás?

  1. A mostani veszélyhelyzet ideje alatt, azaz november 4. után lejáró okmányokra.
  2. A tavaszi veszélyhelyzet idején, 2020. március 11. és július 3. között lejárt okmányokra, amelyeknek az akkori rendelkezés miatt automatikusan meghosszabbodott az érvényességük.

A szabályozás kizárólag a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos okmányokra terjed ki. A lejárt érvényességű okmányok csak hazánk területén használhatók, azokat külföldön nem fogadják el.

Milyen okmányokra NEM vonatkozik a hosszabbítás?
A rendelet nem vonatkozik a 2020. július 3. és november 4. között lejárt okmányokra, így azokat meg kell hosszabbíttatni.

Jelenleg a kormányablakokban és az okmányirodákban is csak előzetes időpontfoglalással lehet ügyeket intézni! Időpontfoglalásra az interneten az idopontfoglalo.kh.gov.hu vagy a magyarorszag.hu oldalon, illetve a 1818-as ingyenesen hívható telefonszámon van lehetőség.

SINOSZ-tagok, figyelem!
Ha valaki még nem hosszabbította meg a 2020. évben lejárt SINOSZ tagsági igazolványát, akkor fontos tudnia az alábbiakat:

  • A fenti rendelkezés értelmében az igazolvány a veszélyhelyzet lejártát követően még 60 napig érvényes marad.
  • Azonban ha a póthatáridőig, 2020. december 31-ig nem fizeti be az idei tagdíját, a SINOSZ-tagsága megszűnik! Ebben az esetben újra be kell lépnie, ha ismét tag szeretne lenni, ezért saját érdeke, hogy elkerülje ezt és mielőbb rendezze az elmaradt tagdíját! A befizetés nemcsak személyesen, hanem átutalással is lehetséges. Bővebb információ: 2020. évi tagdíjbefizetési tudnivalók

◊◊◊

A digitális oktatásban érintett középiskolás tanulókat és családjukat, valamint pedagógusokat ingyen internet-hozzáféréssel támogatják. Számukra (egyelőre) 30 napig ingyen használható a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás, de ehhez az internetszolgáltatóval egyeztetni kell.

“A helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a köznevelésben és a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő, középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel.”

Kik jogosultak a digitális oktatáshoz kapcsolódó díjmentes internetszolgáltatásra?

  • előfizetéssel rendelkező tanuló vagy előfizetéssel rendelkező törvényes képviselője (vagy akinek előfizetését használják),
  • az előfizetéssel rendelkező pedagógusok, oktatók, vagy az, akinek az előfizetését ők használják,
  • továbbá új előfizetői szerződés megkötése esetén is igénybe vehető a jogosultak számára.

A szolgáltatást csak egy helyen lehet ingyenesen igénybe venni, így a jogosult személynek választania kell, hogy a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén akar-e élni a lehetőséggel. Az igényt a szolgáltató felé kell jelezni, lehetőleg online formában. Igazolásnak elég, ha az előfizető büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik a szolgáltató felé, hogy részéről fennállnak az ingyenes szolgáltatás igénybevételének feltételei. A szolgáltatók a decemberi számla összegéből fogják jóváírni a 30 napra szóló kedvezményt.

◊◊◊

A koronavírus szempontjából releváns krónikus betegségben szenvedő, és ennek alapján adókedvezményre jogosult pedagógusok kérésükre online oktathatnak, ha erre szakmailag képesek, az intézmény rendelkezésére áll a megfelelő digitális háttér, és biztosítják a tanulók felügyeletét az adott időszakban.
Készülnek a pedagógusok hetenkénti tesztelésére is.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/ és Magyar Közlöny.