A SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetében 2020. november 7-én LÉLEK címmel új programsorozat indult a SzÉP keretében.
Farkas Gabriella szociális és mentálhigiénés szakember előadásából megtudhattuk, hogy mit tehetünk lelkünk egészségének megőrzéséért.

Vendégünk elmondta, hogy a mentális egészség egyetlen állandósága a folyamatos változás. Minden pozitív tényező hatással van arra, hogy a lelkünk egészséges maradjon. Az interaktív előadás során ezeket összegyűjtöttük. Ilyenek a jóleső napsütés élvezete, a tiszta víz kortyolása, a pozitív gondolkodás, egy finom étel elfogyasztása, az egészséges táplálkozás, a pihenés, de jó hatással van a lelkünkre a nevetés, a zenehallgatás, a tánc, az éneklés, a sportolás, a sétálás, az alvás, az imádkozás is, és minden olyan cselekvés, ami örömet okoz. A lelki egészség szorosan kapcsolódik fizikai állapotunkhoz, egészségünkhöz, szociális jóllétünkhöz, folyamatos kölcsönhatásban állnak egymással.

Sajnos a folyamatos változásban benne vannak a negatív tényezők is, amik szintén befolyással vannak a lelki egészségünkre. Ilyen összetevők lehetnek a technikai, a tudományos és a gazdasági változások is. Ezek hatására sok ember magányos lesz, elszigetelődik, kilátástalan lesz a helyzete, együtt kell élnie a stresszel, és fizikailag is és érzelmileg is széteshet.

A lélek egészségének megőrzéséért a következőket tehetjük:

  • Legyünk türelmesek magunkhoz! – meg kell tanulnunk, hogyan legyünk türelmesek magunkkal szemben, amint ezt már sikerrel gyakoroljuk, úgy leszünk türelmesebbek másokkal is.
  • Ismerjük meg önmagunkat! – el kell fogadnunk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, az élet és a sors alakításának kulcsa az önismeret
  • Tartsunk háziállatot/ – nemcsak boldogságot, de új értelmet és új célokat is ad, társ és partner is
  • Alkalmazzuk jól a humort! – a nevetés jótékony hatással van a lelkünkre (pl. feszültséget old, kapcsolatot teremt másik emberrel)
  • Alkalmazzuk a pihenés technikáit! – meditáció, jóga, autogén tréning

A pozitív gondolatokat mindig ki kell mondani, mert ennek megerősítő hatása van a lélekre. Elhiszem azt, amit mondok. Az egészséges léleknek szüksége van a pihenésre, a mozgásra (sétálás, kerékpározás, úszás… stb.), mert az nyugalommal és boldogsággal tölti el a lelket, de fontosak az emberi kapcsolatok is (társaság, család, barátok) és az is, hogy tudjunk NEM-et mondani a saját magunk védelmében.

Nincs olyan nap, amiben ne lenne valami boldogság. Fontos, hogy mindennap mondjuk ki hangosan BOLDOG VAGYOK!

Vendégünk a következő gondolattal zárta az előadását:

„Boldogság az, ha amit gondolsz, amit mondasz és amit teszel, összhangban vannak egymással.”

A lelkünk egészségének megőrzéséért nagyon fontos és érdekes dolgokat hallottunk az előadás során, és nagyon várjuk a folytatást.

Köszönjük Hamerszki Erika jelnyelvi tolmács munkáját.

Sajnos az újabb szigorító járványügyi előírások miatt a meghirdetett és tervezett szervezeti programjaink visszavonásig elmaradnak!