A SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetében 2021. augusztus 28-án, szombaton Farkas Gabriella szociális és mentálhigiénés szakember Szavak nélkül is hangosan címmel lélekerősítő előadást tartott. Az előadónk segítségével megismerhettük a nyelvi kommunikációt kísérő nem szóbeli – nonverbális – csatorna jeleit.

A vokális kommunikáció a beszélő lelkiállapotáról, szorongásáról vagy felszabadultságáról adhat jelzést.

Tekintet – Beszélgetéskor az emberek egymás szemébe néznek. „A szem a lélek tükre” – fogalmazza meg a szólás azt a régi igazságot, hogy a szemmozgás kifejezi az érzelmeket, a szándékot. Az emberi kommunikációban a tekintet irányának és időtartamának jelentése van.

A mimikai kommunikációban az érzelmi viszonyok megjelennek az arcon. Arckifejezésünkkel 7 érzelem kifejezésére vagyunk képesek: meglepetés, öröm, harag, félelem, szomorúság, undor, érdeklődés.

A mozgásos (akciós) kommunikációs csatornák: a kommunikáció a cselekvést és helyzetváltoztatást szolgáló izmok működése nyomán keletkezett jelzésekkel történik.

A kommunikáció során a testtartás kifejezheti: a partnerhez, a szituációhoz való viszonyt, közléshez való viszonyulást, álláspontunkat, érzelmeinket. A gesztus a nonverbális kommunikáció legkidolgozottabb jelzésrendszere, e nélkül szinte lehetetlen kifejezően kommunikálni. A gesztusok a fej, a kezek, a karok mozgását jelentik, ezek összetett mozgását gesztikulációnak nevezzük. A következő csatorna a térközi szabályozás, miszerint a fizikai távolságnak jelentősége és jelentése van a kommunikációban. A következő távolságtípusokat ismertük meg: bizalmas és intim távolság, személyes távolság, társasági távolság, nyilvános távolság. A kulturális szignálok, emblémák jelei az öltözködés, a hajviselet, a testdíszek, jelvények, amelyek információkat továbbítanak a kölcsönös viszonyban részt vevők számára.

A következő, nagy sikert aratott témánk, hogy hogyan lehet segítségünkre az öt szeretetnyelv ismerete.

Az öt szeretetnyelv egy pár- és pszichoterápiai fogalom, amelyet Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, lelkész alkotott meg 1992-ben. Chapman szerint a szeretetnyelv az a mód, ahogy az adott ember kifejezi és megéli a szeretetet, ennek felismerését és használatát javasolja számunkra.

Az öt szeretetnyelv a következő: Elismerő szavak – A dicséret mindenkinek jólesik, de aki ezt a nyelvet beszéli, annak mindenkinél fontosabbak az elismerő szavak. Minőségi idő – Fontos a másik osztatlan figyelme, és közben a szemkontaktus fenntartása. Elvárja, hogy ha együtt vagytok, csak vele foglalkozz. Ajándékozás – Bármilyen aprósággal meglepheted, neki csak az számít, hogy tőled kapta. Számára nem az érték a fontos, hanem az eszme: a szeretet jelének tekinti, ha kap valamit. Szívességek – Van, aki számára a szeretet abban fejeződik ki, hogy a másik ember szívességeket tesz neki. Testi érintés – Számára a szeretet jele a testi kontaktus: az ölelés, a csók, a cirógatás.

Nem az a fontos, hogy te mit akarsz, te mit gondolsz jónak, hanem az, hogy a másik mit szeretne.

Nagyon szépen köszönjük Farkas Gabriellának ezt a remek előadást, ahol nagyon sok hasznos dolgot osztott meg velünk. Ez a téma nagy sikert aratott a résztvevők körében, és úgy váltunk el az előadótól,  hogy lesz még ennek folytatása!

Az előadást követően kézműves foglalkozással folytattuk programunkat. A levendulás kerti sétánkon szervezetünknek adományozott, megszárított levendulából készítettünk illatosító zsákocskákat. A résztvevők a levendula lemorzsolása után kicsi, organza zsákocskákba töltötték a szár nélküli virágokat, és az elkészült illatosítókat félretettük a Siketek Világnapja Szolnokon programunkra, ahol minden résztvevő ajándékként kap egyet.

Programunkat kötetlen beszélgetéssel zártuk.

Köszönet Hamerszki Erika jelnyelvi tolmács akadálymentesítésben való közreműködéséért.

A programot a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.