A szekszárdi Mentálhigiénés Műhely szakembere, Horváth Erika tartott előadást tagjainknak 2021. augusztus 27-én a SINOSZ Tolna Megyei szervezeténél.
A program során lelkünk egészségvédelme kapta a fő hangsúlyt, hiszen nemcsak a testünket kell erősítenünk, nemcsak a testünket kell védenünk a sérülésektől, hanem a lelkünket is.

Részt vevő tagjainkkal egyetértettünk abban, miszerint minden ember boldog akar lenni, amihez fontos, hogy meglegyen a biztonságérzet, a szeretet, a sikerélmény, a valahova tartozás és az önmegvalósítás.

Bár mindannyian mások vagyunk, más-más életúttal, de alapvetően lelkünk egészsége nagymértékben függ a félelmeinktől, negatív gondolatainktól, amik gyengíthetik immunrendszerünket, a koncentrációnkat, a társadalomba való beilleszkedésünket, a munkahelyen való helytállásunkat, befolyásolják a társas kapcsolatainkat. Rossz lelki állapotban hajlamosak vagyunk a körülöttünk élőktől elzárkózni, nem akarunk beszélgetni, nem védjük meg magunkat, nem állunk ki magunkért, és a külvilágtól várjuk a segítséget a problémáink megoldására, holott a megoldókulcs nálunk van – hangzott el az előadáson, miszerint meg kell találnunk magunkban azokat a pozitív értékeket, egyéni célokat és gondolatokat, amik jó érzéssel töltenek el, amiktől hasznosnak, szeretettnek és felszabadultnak érezzük magunkat.
Merjünk őszinték lenni, figyeljünk egymásra, nyújtsunk segítséget másoknak és forduljunk szeretettel embertársaink felé, hisz kedvességért cserébe csakis kedvesség lehet a válasz!

Az előadás végén játékos feladatban mutatta be a szakember, hogy milyen, amikor agresszíven, vagy milyen, amikor kedvesen közeledünk egymáshoz. Ehhez párokat alkottunk, melyekben az egyik tag ökölbe szorította a kezét, és a másik embernek szét kellett nyitni azt, egyszer erővel, másodszor szépen, simogatva.

A SINOSZ SzÉP keretében megtartott program zárásaként olyan pozitív szavakat fogalmaztunk meg tagjainkkal, amik mindenkiben jó érzést keltenek, amit fontosnak tartanak az életükben. Ezeket kis papírokra felírtuk és elkészítettük a SINOSZ Tolna Megyei Szervezet boldogságfalát.