2019. november 19-én lázas készülődéssel rendeztük be szervezetünkben a nagytermet, hiszen jógaóra várt minket. A terem adottságai elég kevés férőhelyet biztosítottak, de a maroknyi kis csapat lelkesedéssel és kíváncsian várta a programot. Többen jelezték, hogy már szívesen kipróbálták volna a jógát, mint mozgásformát, de eddig nem került rá sor, mert féltek, hogy nem tudják követni az órán folyó eseményeket és az instrukciókat. A kezdő gerincjóga olyan mozgásrendszer, amelynek célja a fizikai test és az idegrendszer egészségének helyreállítása biztonságos, anatómiai alapmozgásokra épülő gyakorlatsorokkal. A gerincjóga sokak számára jelentheti az inspiráló, biztonságos és örömteli belépést a jóga és az egészséges életmód világába.

Szerencsénkre Magyarország legnépszerűbb jógastúdiójának, a MindEgy Jóga gerincjóga oktatójával, Nagy Anikóval végezhettük a gerinc, váll és derék átmozgatását tagjainkkal. Anikó igazi testi-lelki feltöltő programmal készült számunkra, hiszen egy átgondolt és bárki által kivitelezhető gyakorlatsort mutatott be nekünk. Ez azért is volt fontos, mert az egészségprogramunkat a következő évben is folytatni szeretnénk. Most megalapoztuk, a következőben közösen folytatjuk a mozgást, hiszen minden feltételünk adott hozzá. Anikó szépen lassan magyarázta a gyakorlatokat, majd mindenkit egyesével leellenőrzött, hogy helyesen tanuljuk meg a mozdulatsort. Ez a tanulási időszak elengedhetetlen az otthoni gyakorláshoz, illetve elhatároztuk, hogy jövőre keddenként találkozunk és közösen gyakorlunk. Célunk, hogy a beszerzett eszközökkel minél többen megismerjék a jóga jótékony hatását és ezt a csoportos mozgásfajtát hosszú távon is működtetni tudjuk a szervezetben! Ehhez kaptunk részletes leírást és képekkel illusztrált kézikönyvet Anikótól az otthoni és a közös jógázáshoz.

A nap megkoronázásaként pedig az egyesével a hasunkra helyezett tibeti hangtál háromszori megkongatása mély meditációs hatást okozott. A tibeti hangtál egyfajta álló harang, amely a perem rezgésével generálja a hangot egy alapvető frekvencián, amihez általában két harmonikus felhang társul. A tibeti hangtálakat világszerte használják meditációra, zenére, pihenésre. A tálak segítik a meditációt, a vallási gyakorlatokat, a pihenést és alkalmasak gyógyításra. A gyógyítás során a hangtálat használónak a célja az emberi test egyensúlyának helyreállítása, aminek során megpróbálja aktiválni vagy egyensúlyba hozni a test csakráit és energiaközpontját. A tálak hangja figyelemre méltó és egyedi, erőteljes, hosszú ideig tartó harmonikus dallam, amely egyszerre élénkítő és megnyugtató. Hihetetlenül sokféle érzelmet váltott ki tagjainkból. Mint megtudtuk, a tibeti hangtálak készítése során hét különböző fémet használnak fel. Általános meggyőződés, hogy a hét fém a tradíció kialakulása idején ismert hét bolygót szimbolizálja, ezzel bevonzva a hét bolygó asztrológiai erejét a tál használata során. A többfajta fém jelenlétével érhető el, hogy az egyes tálak hangzása többsíkú és összetett. A kiváló minőségű új tálak gyönyörű hangzást képesek előállítani, de az idő múlásával a hang változik, összetettebb és teltebb lesz. Tradicionálisan az alábbi hét fém felhasználásával készül a hangtál:

  • Arany – Nap
  • Ezüst – Hold
  • Réz – Vénusz
  • Vas – Mars
  • Ón – Jupiter
  • Higany – Merkúr
  • Ólom – Szaturnusz

A tálak kézműves munkával készülnek és a fémek különböző ötvözetétől és a tál alakjától, súlyától, méretétől függően különböző hangokat produkálnak. Az általunk kipróbált hangtál is eme 7 fém ötvözetéből született, így hangzása és hatása is leírhatatlan volt.

Mindenki számára csak ajánlani tudjuk, hogy próbálja ki és élvezze a jóga és a hangtál nyújtotta különleges élményt! Jövőre is várjuk azokat, akik most lemaradtak a programról, vagy csak újra átélnék a jótékony hatású mozgást!

Köszönjük szépen Nagy Anikónak, hogy bevezetett minket a gerincjóga alapjaiba és hálásak vagyunk a hihetetlenül izgalmas, tibeti hangtál nyújtotta élményért!

Nagyon szépen köszönjük Vörös Eszter jelnyelvi tolmácsunk munkáját!

A program a SINOSZ SzÉP által valósulhatott meg.