2017 novembere igazán eseménydúsan telt: a Siketek Világszövetsége 3. Nemzetközi Konferenciája – mely a SINOSZ szervezésében Budapesten került megrendezésre – és a SINOSZ 110 éves jubileuma mellett
örömmel adtunk hírt arról is, hogy a magyar Országgyűlés, 23/2017. (X. 31.) számú határozatában, a magyar jelnyelv napjáról rendelkezett és „a magyar jelnyelv mint elismert önálló, természetes nyelv előtti tiszteletből november 9-ét a magyar jelnyelv napjának” nyilvánította.

Miért épp november 9-e?
Nem véletlen, hogy november 9-e le lett a magyar jelnyelv napja, hiszen 2009-ben ezen a napon fogadták el a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló 2009. évi CXXV. törvényt, azaz a jelnyelvi törvényt. A jelnyelvi törvény az egyik legmeghatározóbb jogszabálya a Magyarországon élő hallássérült közösségnek, hisz ez volt az első, mely a magyar jelnyelvet használó személyek közösségét nyelvi kisebbségként ismerte el. Szól többek között a jelnyelvi tolmácsszolgálatokról és a hallássérült gyermekek bilingvális oktatásáról is.

Biztosan nem én vagyok az egyetlen, akinek eddig is minden évben eszébe jutott november 9-én, hogy ez egy nagy nap, mert egy fontos törvény „születésnapja”. Személy szerint engem jóleső érzéssel tölt el, hogy immár e nap hivatalosan is a magyar jelnyelv napja.

Eközben a nagyvilágban
Ez idő tájt nemcsak Magyarországon zajlottak az események, hanem a nagyvilágban is, hisz az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése december 19-én New York-ban a jelnyelvek nemzetközi napjáról rendelkezett! Bizony, a szülők világnapja (június 1.), a fogyatékossággal élő személyek világnapja (december 3.) és a gyermekek jogainak világnapja (november 20.) mellett, most már a jelnyelvek nemzetközi napját is ünnepelhetjük, mégpedig minden évben szeptember 23-án.

Miért épp szeptember 23-a?
„A szeptember 23-ai dátum választása megemlékezik a WFD – Siketek Világszövetsége – 1951-es alapításáról. Ez a nap egy olyan érdekképviseleti szervezet születését jelképezi, melynek egyik fő célja a jelnyelvek és a siket kultúra megőrzése, ami a siket közösség emberi jogai megvalósulásának előfeltétele” – tudjuk meg a Siketek Világszövetségének sajtóközleményéből.

Írjuk be hát a naptárunkba e két jeles nap dátumát, és ne felejtsünk majd el megemlékezni szeptember 23-án a jelnyelvek nemzetközi napjáról, november 9-én pedig a magyar jelnyelv napjáról! 🙂

dr. Laczka Zsanett esélyegyenlőségi referens