A SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete 2021. július 8-án ellátogatott a szolnok-szandaszőlősi Szent Orbán római katolikus templom levendulakertjébe.

A nagy melegre való tekintettel programunkat kora délelőttre terveztük. Ahogy közeledtünk a virágoskerthez, a reggeli enyhe szellő isteni levendulaillatot fújt felénk, el sem lehetett téveszteni az útirányt.

Megérkezésünkkor kalauzunk, Lovas Mária, a plébánia munkatársa elmesélte a levendulakert kialakításának történetét, miszerint a helyi egyházközségnek volt ez a szabad területe, amit szerettek volna hasznosítani. A Váci Püspökség segítségével, közfoglalkoztatási program keretén belül pályáztak, és 2019 tavaszán sikerült megvalósítani a levendula- és gyógynövénykertet.

9464 tő levendulát ültettek a kertbe, ahol megtalálható a francia levendula sötétlila és világosabb, kékes színű fajtája, a magyar nemesítésű, Judit nevű és a fehér virágú levendula is, de a kert végében vegyesen elhelyezett tihanyi klónokat is megcsodálhattuk.

Mire jó a levendula?

Levendula mint gyógynövény: A francia levendula az, amiből olajat sajtolnak, elsősorban nyugtatóként használják, de idegi eredetű emésztési problémák kezelésére is javasolják. A levendula szárított virágát vagy az abból nyert illóolajat aromaterápiás szerként is alkalmazzák, mely a szorongás csökkentésére, alvászavarok enyhítésére, napi 20-80 mg-os adagban használható. Fürdőadalékként is alkalmazható, készíthető belőle szappan és gyertya is, de a levendulavirág teaként is fogyasztható, naponta max. 2-6 g-ból készített forrázattal.

Levendula mint fűszer: A levendula illata nagyon erős, és sokan kedvelik, de az ételekben jóval kevesebben szeretik. Még egy csipet is intenzív ízt ad az ételnek. A levendula szárított virága és szára is használható sült húsok ízesítéséhez, pl. mézes kacsamell, de rozmaringgal és kakukkfűvel együtt szárított fűszerként is használhatjuk. Édességekhez is kitűnő, pl. csokoládékba, bonbonokba főzve. Linzeres kekszeknél a tésztába gyúrva vagy díszítésként is használható. Frissítő levendulás italok, pl. szörp, levendulás limonádé, levendulafröccs, vagy zselé is készíthető belőle.

Levendula mint dísznövény: A levendula egy örökzöld mediterrán növény. A lakásban cserépbe is ültethető, de jobban szereti a szabad földet. A kertben a járda mellé ültetve nagyon szép dísze lehet a kertnek. Akár kerítés helyett is lehet ültetni, ekkor sűrűn kell egymás mellé elhelyezni a töveket (40 cm-enként), és szép, természetes kerítésként működik, hiszen a kb. 10 éves levendula akár 1-1,5 méteres is lehet.

A séta után egy diófa alatt hűsöltünk és vendéglátónk jóvoltából levendulaszörpöt iszogattunk. A levendulából mennyei szörpöt lehet készíteni, tartósítószer nélkül is, melynek az íze ugyanolyan imádnivaló, mint az illata. Kétféle szirupot kóstoltunk: az egyikbe a növény szára és virága, a másikba pedig csak a szárról lefejtett virágok voltak belefőzve. A szörp a gyönyörű lilás színét a francia sötét virágú levendulától kapta. Isteni finom volt mind a kettő!

A virágoskerti séta után megnéztük az idén 110 éves szandaszőlősi Szent Orbán római katolikus templomot is. Szent Orbán a szőlők, szőlőművelők, borászok védőszentje. Ereklyéjét Monokon, a Sarlós Boldogasszony templomban őrzik. Ez a csodás kis templom rendelkezik két darab, kézzel húzható haranggal, ezek hangja hívja misére a hívőket.

Nagyon kellemes délelőttöt töltöttünk el ezen a lila virágoktól illatozó, pompás helyen, számos levendulás ismerettel is gazdagodtunk, és egy kipróbált, jól bevált levendulaszörp-receptet is kaptunk a csodás virágoskerti sétánk után, melyet minden olvasóval megosztunk itt:

LEVENDULASZÖRP

Sőt még egy klassz méhhotelt is láttunk, amit a levendulás kertben helyeztek el.
Méhecskehotel/darázsgarázs: az ember által kialakított építmény, melynek célja, hogy megfelelő körülményeket teremtsen a szaporodáshoz azoknak a méheknek, rovaroknak, amelyekre a kertnek szüksége van a virágos növények beporzásához. 

IDE MÉG VISSZAJÖVÜNK! – így búcsúztunk ettől a csodálatos helytől.

Köszönjük Hamerszki Erika jelnyelvi tolmácsnak a SINOSZ SzÉP keretein belül megvalósult programunk akadálymentesítését.
Szeretnénk köszönetet mondani Lovas Máriának, akinek segítségével és közreműködésével jöhetett létre a programunk, és külön köszönet a levendulás hűsítőért meg a leszüretelt ölnyi levendulavirágért, amit felajánlott a szervezet későbbi kézműves foglalkozásához.