A Nógrád megyei SINOSZ-tagok 2021. szeptember 25-én látogatást tettek a zagyvaszántói Romhányi Balu Levendula Farmon, és bár a másodvirágzáskor nem borult annyira lilába az elénk tárult látvány, mint júniusban szokott, így is mindenkinek sikerült egy kosárra való levendulát szüretelni.

Az előadó elmondta, hogy kétféle levendula található a farmjukon: angol és francia. Különbség van a kettő között, a francia levendula, vagy másik nevén közönséges, szagos vagy valódi levendula (Lavandula angustifolia) a legfinomabb és legértékesebb aromájú levendula, amely a leginkább elterjedt. Őshazája Franciaország Provence tartománya, a Földközi tenger vidéke. Vagyis mediterrán növény, amely elbokrosodik, szabad földbe kiültetve télen sem károsodik, emellett sokáig, akár 40-50 évig is elél. Szárazságtűrő, fényigényes. A száraz, köves termőhelyek növénye. Déli, száraz lejtők betelepítésére alkalmas. Legfeljebb 80 cm magas félcserje, lándzsás levelekkel és erősen illatozó virágokkal. A levendula szára dúsan elágazó, a cserje természetes körülmények között félgömb alakú. A szárak alsóbb levelei rövidebbek, mint a középsők. A virág ibolyás-kék színű. Időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig eltarthat a virágzása.  A gyökere a talajba 3-4 méteres mélységbe is lehatoló, sűrűn elágazó, elfásodó főgyökér. A fűszeres illatú levendulát nemcsak parfümök és más kozmetikumok előállítására lehet felhasználni – erre a célra nagy mennyiségben termesztik is -, hanem szószok, levesek, fasírozott, hal- és egytálételek fűszerezésére is alkalmas. Általános illatosító: szekrényben, aromalámpában, párologtatóban kitűnően használható. A levendula virágos hajtása bevethető szekrényben molyok ellen is. A francia levendula illóolaja hatásosabb, mint az angol levenduláé. A valódi levendula palántázással és fás-dugványozással szaporítható.

Az angol levendula, más néven széleslevelű vagy portugál levendula (Lavandula intermedia) legfeljebb 1 méter magas félcserje, amelynek kissé szélesebbek az ezüstös levelei, mint a valódi levenduláénak. Virágai kék színűek, hegyesek, csúcsosak, júliusban nyílnak, erős illatúak. Termőhelye: napos helyen, meszes, száraz, humuszos földben. Alacsony sövényként alkalmazhatjuk, évelőágyba, rózsák közé vagy nagyobb sziklakertbe ültethetjük. Az angol levendula csak fás-dugványozással szaporítható. Általános illatosítóként szekrényben, aromalámpában, párologtatóban kitűnően használható. A levendula virágos hajtása bevethető szekrényben molyok ellen is. Az ún. angol levendula illóolaja kisebb értékű. Fagyérzékenyebb, ezért fagyzugos helyre ne ültessük!

A résztvevők kérdéseket tehettek fel, valamint azt is megtudtuk, hogy egy állatfarm is található a közelben. A látogatást követően megismerkedhettünk a levendulából mint alapanyagból készült termékeikkel is.
A jövő évben újból tervezni szeretnénk egy levendulás programot, mert bár az időjárás kegyes volt hozzánk, de a nyári, lilába öltözött farm látványa mégiscsak szebb.

További információk a farmról: https://rblmanufaktura.com/levendulaszuret/

 

Márton Márk megyei ügyintéző