Visszaemlékezés két különleges tanfolyamra

 A szervező szemével:

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) Vas Megyei Szervezetével együttműködve alapfokú számítástechnikai tanfolyamot tartott siket és nagyothalló érdeklődőknek. Most már jogos a múlt idő, hiszen mindkét, 10 alkalomból álló számítástechnikai képzésünk lezárult, nagy sikerrel. De hogyan is kezdődött?

Az ötlet, hogy közös „projektbe” fogjunk, egy másik tanfolyamon, jelesül egy jelnyelvi órán vetődött fel. Könyvtárunk régóta együttműködik a SINOSZ helyi szervezetével. Ennek keretében többször szerveztünk közösen jelnyelvi foglalkozást általános iskolásoknak, nagy sikerrel, a kommunikációs akadálymentesítés jegyében pedig a könyvtár egy munkatársa (az írás szerzője) jelnyelvi képzésen vett részt. Az órák keretében többször szóba került, ki mivel foglalkozik, így a könyvtárosi munkáról, ezen belül pedig a könyvtár által szervezett ingyenes számítástechnikai órákról is jeleltünk. Így vetődött fel az ötlet, hogy igény esetén tarthatnánk alapfokú számítástechnikai tanfolyamot siketeknek és nagyothallóknak is.

A felhívásra végül tizenketten jelentkeztek. 2016. januárban elkezdődött az első, májusban pedig a második tanfolyam, hat-hat fővel. A tíz héten át másfél órában megtartott órákon szó volt a számítógép felépítéséről és működéséről, a hallgatók megismerték a Microsoft Windows felületét, megtanulták használni a szövegszerkesztőt, a böngészési alapismeretek keretében pedig megismerkedtek a fontosabb hírportálokkal. Fiktív úti cél megadásával különböző menetrendeket, útvonaltervezőket használtak, végül pedig saját fiókot létrehozva az e-mailezés alapjait sajátíthatták el. Az órákon jelnyelvi tolmács segítette az oktató és a résztvevők közötti kommunikációt.

A tényszerű leírás után el kell mondanunk azt is, hogy a foglalkozások nagyon jó hangulatban teltek, szinte baráti kapcsolat alakult ki köztünk és a tanfolyamosok között. A résztvevők lelkesen készültek minden alkalomra: már másfél, egy órával az óra megkezdése előtt gyülekeztek, megbeszélték az aktuális „házi feladatot”, vagy éppen gyakoroltak a gépeken, de volt olyan eset is, hogy otthonról hívtak fel bennünket egy-egy feladat kapcsán, „telefonos segítséget” kérve.

Az utolsó órán kötetlen, „sütizős” összejövetel során került sor az oklevelek átadására, melyekhez ezúton is gratulálunk. A tanfolyam sikerét bizonyítja az is, hogy néhányan rendszeres látogatói lettek a könyvtárnak, interneteznek, könyvet kölcsönöznek, valamint felmerült az igény egy haladó tanfolyam iránt, melyet szeptemberre tervezünk.

Szalainé Bodor Edit

 Az oktató szemével:

Két tanfolyamot vezethettem február és június között a SINOSZ tagjai számára. Összesen 40 számítástechnika tanóra valósult meg ebben az időszakban (40*45 perc). Ez idő alatt rengeteg emlékezetes dolog történt.

Számomra ez a kurzus más volt, mint a többi. Azért volt kihívás, és izgalmakkal teli, mert korábban siketeknek és nagyothallóknak soha nem tartottam oktatást. Boldog vagyok, hogy a résztvevőkkel sikerült a közös hangot megtalálni, miközben hasznos ismeretekkel gazdagodtak (számítógép felépítése, a szövegszerkesztés alapjai, az Internet használata, a közhasznú oldalak megismerése, e-mailezés). Rengeteg kérdés volt az órákon, úgy vélem, a legtöbbre a legjobb tudásom szerint választ adtam, amelyekre pedig nem jutott idő – például a fájlkezelés részletes megismerésére – ott is megalapoztam az érdeklődést a témakör iránt.

Úgy gondolom, hogy ezt nemcsak a magam, hanem a hallgatóság nevében is kijelenthetem: mindig jó hangulat volt az órákon. Sok volt a nevetés, rengeteg pozitív élménnyel gazdagodhattunk a képzés ideje alatt.

A legutolsó alkalommal mind a két csoport meglepetéssel fogadta az „oklevélátadó ünnepséget”. Remélem, hogy az élmények és természetesen az ismeretek bővítése tovább folytatódik az őszi időszakban!

Perger Ádám

A tanfolyami résztvevő szemével:

A SINOSZ és a Berzsenyi Dániel Könyvtár együttműködésének köszönhetően egy 10 alkalomból és 20 órából álló képzésen vehettünk részt sorstársaimmal.

Az egész képzés alatt nagyon kedvesek voltak velünk, Szalainé Bodor Edit, a tanfolyam szervezője és az oktatónk, Perger Ádám is. Sok újdonságot tudtunk megtanulni most az alapszintű képzésen. Az órák mindig nagyon jó hangulatban teltek, és most már elnökként külön öröm számomra, hogy nagyothallókkal együtt lehettünk, így jobban megismerhettük egymást.

Az utolsó óra végén a könyvtár dolgozói meglepetéssel készültek a csoportnak. Pezsgővel és finom süteményekkel ünnepeltük, hogy mindenki sikeresen teljesítette a tanfolyamot. Mindenki kapott oklevelet is! Mi pedig kis ajándékcsomagokkal köszöntük meg Editnek és Ádámnak a szervezést és az oktatást. Szeptemberben pedig középszinten folytatjuk!

Horváth Istvánné elnök

SINOSZ Vas Megyei Szervezete