2021. július 24-én, a Lótusz-napok nyitó napján a Füvészkertbe látogattunk a SINOSZ SzÉP keretében.

Sokak számára vonzóak voltak a programok, a gyönyörűen pompázó lótuszok, kézműveskedés és vásár. A távol-keleti kultúra számos érdekességgel képviseltette magát. Indiai és koreai ruhák bemutatója, tánc ültette le a színpad elé az embereket. Szokások, hagyományok, az öltözetek jelentése, viselésük illeme és egészségügyi vonatkozása is bemutatásra került. Különlegesség az indiai női viseletben a haj eltakarásának jelentősége mellett a köldök eltakarása, ami nem kizárólag az illendőség miatt fontos, hanem a termékenység szempontjából is, mivel az energia áramlását is befolyásolja. A testben lévő energiákon kívül a környezeti hatásokra is figyelnek. Sokaknak ismerős lehet a piros zsinór, amit kezükre vagy derekukra kötnek ártó energiák ellen, azt viszont talán nem sokan tudják, hogy a hajfonás jelentősége is lehet a rossz hatások elleni védekezés. Lehetett próbálni indiai viseletet, hagyományokról is kérdezhettek az érdeklődők a bemutatók után.

A tó mellett sétálva elolvashattuk a tájékoztató táblákon a Füvészkert lótuszainak történetét, különlegességeit, például a lótusz magjairól megtudhattuk, hogy akár 1000 évig is megtartják életképességüket, kihajtanak, ha megfelelő körülmények közé kerülnek.

Távol-keleti harcművészettel, könyvekkel, kézműves foglalkozásokkal, teázással tölthettük el kellemesen az időt. Mi, mint ahogyan sokan mások is, elsétáltunk a programoktól távolabbra is a kellemes árnyékot adó fák, bokrok, cserjék között – természetesen a fűszerkert most sem maradhatott ki. Kellemesen telt a nap, kikapcsolódtunk, feltöltődtünk a színpompás, érdekes világban, amit a programok nyújtottak nekünk, az ösvényeken sétálva pedig úgy éreztük, mintha messze járnánk a várostól egy erdei kiránduláson.

TÖBB KÉP IDE KATTINTVA LÁTHATÓ