Egerben a 9. Érsekkerti Nyári Játékokon a hallás- és a látássérült érdeklődők most első alkalommal együtt éltek át egy színházi élményt: közösen élvezhették az akadálymentesített Made in Hungária előadást!

A Pinceszínház Eger Művészeti Közhasznú Egyesület szervezésében már 9 éve működik az egri Érsekkerti Nyári Játékok című szabadtéri színház. A 2019. augusztus 9-én este fél 9-től tartott musical-előadással Egerben is elindult a komplex színházi akadálymentesítés. Tatár Gabriella egyesületi elnök – színésznő álma valósult meg aznap este, hogy végre Egerben is élvezhessék a siket és a gyengénlátó színházrajongók az Érsekkerti Nyári Játékok egyik előadását, a Made in Hungáriát.

Az Egri Pinceszínház felajánlásának köszönhetően a hallássérült jelentkezők 30 db ingyenjegyet kaptak, melyeket a jelentkezések sorrendjében tudtak igényelni. Azok a hallássérült jelentkezők, akik lemaradtak az ajándékjegyekről, illetve a kísérőik, valamint a jelnyelvet tanuló, ill. használó halló nézők is 2500 Ft-os, kedvezményes jegyeket igényelhettek (korlátozott számban). Ezúton is nagyon köszönjük Tatár Gabriella elnök asszonynak ezt a szívből jövő felajánlást!

Este 8 órára körülbelül 60, a jelnyelvet valamilyen szinten használó néző és kísérőik gyűltek össze a nézőtéren, akik nemcsak Egerből, hanem Miskolcról és Budapestről is jöttek. A nekik fenntartott helyekre ülhettek, hogy a lehető legjobb nézőpontból láthassák az előadást és a jelnyelvi tolmácsot. Szerencsére az időjárás is eme remek alkalom “mellé állt”: az eddigi esőzések elmaradtak és ragyogó csillagfényes estén tartották meg az előadást. Így a jelnyelvhasználó nézők a látássérült és a halló résztvevőkkel együtt élvezhették a darabot a 600-700 férőhelyes nézőtéren.

A látássérült érdeklődőknek Bacsa Erika narrátor narrálta az előadást.

Habis László, Eger polgármestere és Tatár Gabriella elnök asszony köszöntötte a nézőket, szavaikat Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács tolmácsolta. Elmondták, hogy számukra miért is volt fontos a komplexen akadálymentesített előadások elindítása Egerben is.

Az est végére két meglepetéssel készültek a szervezők. Az egyik az volt, hogy meghívták erre a nagyszerű estére az egri polgármester, Habis László mellett sztárvendégként Fenyő Miklóst, az előadás egyik szerzőjét és Novai Gábort, akik a híres Hungária zenekarban együtt zenéltek. Másik meglepetés, hogy miután Fenyő Miklóst is láthatták a nézők, a záró szám alatt, a taps után újra elénekelték a színészek a Csavard fel a szőnyeget! dalt, közben felhívták a színpadra a hallássérült nézőket, hogy a tolmáccsal együtt jeleljék el a dalt. Köszönet annak a pár „bátor” siket jelenlévőnek, akik felmentek, együtt jeleltek és táncoltak az előadás végén – láthatóan nagy örömükre!

A hallássérült résztvevők a fantasztikus előadás után nagy örömmel indultak hazafelé, de előtte egy kis beszélgetésbe kezdtek az előadás tolmácsával, végül egy közös csoportképpel tették felejthetetlenné ezt a szép nyári estét.

Tervben van, hogy a következő, a 10. Érsekkerti Nyári Játékokon is lesz akadálymentesített előadás.
Addig is köszönet a szervezőknek a kezdeményezésért, a hallássérült nézők nevében is, hogy részesei lehettek az „úttörésnek” és közösen élvezhették a látássérültekkel és a halló nézőkkel az előadást!
Remélhetőleg találkozunk 2020-ban is!