A SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete programján egy különleges múzeumba kalauzoltuk az érdeklődőket. 2022. augusztus 18-án a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontban jártunk, ahol a Pénz útja állandó kiállítást tekintettük meg.

A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pénzmúzeum nem csak régi pénzeket és a pénz történelmét mutatja be látványosan – a kiállítás által kínált élmény ennél sokkal átfogóbb és sokoldalúbb. A látogatók egy gondosan felépített élményutat tesznek meg a pénz világa körül, melyet interaktív játékok és látványos vizuális bemutatók kísérnek végig és segítenek tájékozódni a pénz világában. Az idén, március 15-én nyílt múzeum megismerése nemcsak a gyermekeknek, hanem bizony a felnőtteknek is nagyon hasznos!

A Pénzmúzeum a pénz öt funkciója köré szervezte tereit, segítve saját érintettségünk és a jegybank szerepének megértését a pénzügyek izgalmas, egyszerre ismerős és ismeretlen világában. Az egyes terekben a problémafelvetést a személyes pénzügyeken, döntési játékon keresztül élhetjük át, amit történeti, pénzismereti kitekintés, a jegybanki funkciók bemutatása és numizmatikai tartalmak tesznek teljessé.

A több szintet elfoglaló, A pénz útja című állandó kiállítás a föld alól indul, ez a rész a magyarországi nemesfémbányászattal foglalkozik, ezért egy aranybányának rendezték be. Itt kaptuk meg – a kiállítás interaktív előnyeit biztosító – mágneskártyánkat, amivel első körben bejelentkeztünk a számítógépes rendszerbe, majd az öt nagyobb egységre, csomópontra felosztott kiállítás során tallérokat gyűjtögethettünk rá az egyes állomások különböző feladatainak megoldásával.

A kiállítás bejárásának helyes útirányát a padlón végigfutó, fénnyel stilizált aranyfonál mutatja, ennek mentén kell haladni.Tudtátok, hogy 1 gramm aranyból 3 km hosszú fonál nyújtható? Ugye döbbenetes? Akinek nincs kedve lépcsőzni, lifttel is közlekedhet az egyes szintek között, a lift pedig stílszerűen – kívül és belül egyaránt – színarany színű.
Számos élménnyel gazdagodhattunk az idegenvezetés során, például kezünkbe foghattunk egy 250 millió forintot érő aranytömböt, megemelhettük – és bizony nagyon nehéz volt! Megtudhattuk, hogyan működik az internetes kereskedelem, milyen folyamatok zajlanak a háttérben, amint a világhálón megrendelünk egy terméket. Saját papírpénzt is tervezhettünk és nyomtathattunk, amit emlékbe hazavihettünk.

Köszönjük a fogadtatást és a tartalmas tárlatvezetést a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont munkatársainakBereczki Erzsébetnek és Gonda Zsuzsannának, mindannyian nagyon élveztük a közérthetően átadott tudásanyagot, szintén nagyon örültünk az apró ajándékoknak és a saját kezűleg készített apróságoknak. Köszönettel tartozunk Horváth Hajnalka jelnyelvi tolmács kommunikációs akadálymentesítésben való közreműködéséért is.

Nagy Éva Mária

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

KÉPEINK IDE KATTINTVA LÁTHATÓK