Több mint 5 millió ember megkapta már COVID-19 elleni védőoltást, ezért 2021. május 23-án életbe lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának 5. fokozata.

Feloldották a járványügyi korlátozások jelentős részét:

 1. Megszűnt az éjszakai kijárási tilalom.
 2. Megszűnt az üzletek és éttermek nyitvatartási korlátozása.
 3. A közterületeken nem kell maszkot viselni, és a 1,5 méteres távolságtartási szabály is megszűnt.
 4. A MÁV, a MÁV-HÉV és a Volánbusz állomásain és megállóhelyein már nem kötelező az arcmaszk viselése. A járműveken és a zárt utasforgalmi helyiségekben 6 éves kortól továbbra is viselni kell a szájat és orrot is eltakaró maszkot.
 5. Zárt térben minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek találkozhatnak, például a tömegközlekedés során és vásárláskor az üzletekben.
 6. Szabad az egyéni és a csapatsport a közterületeken.
 7. Magán- és családi rendezvény megtartható maximum 50 fő részvételével. A lakodalmak 200 főig korlátozás nélkül megtarthatóak. Szállodákban és éttermekben ehhez az üzemeltető köteles gondoskodni külön teremről.
 8. Zárt térben továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni minden egyéb rendezvényen.
 9. Szabadtéri rendezvényeket tartani legfeljebb 500 fő részvételével korlátozás nélkül lehet, de 500 fősnél nagyobb rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható.
 10. A zenés, táncos rendezvényeken továbbra is kötelező a védettségi igazolvány felmutatása, létszámtól és helyszíntől függetlenül.
 11. A 16-18 éves korosztály felnőtt kísérete nélkül is járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

A gyűlésekre vonatkozó korlátozások június 14. után szűnnek meg.

További tudnivalók:

 • Kórházi látogatás: Május 21-től a kórházakban részlegesen feloldották a látogatási tilalmat. A nem koronavírus-osztályon kezelt betegek már látogathatók. Egy beteghez naponta egy látogató mehet legfeljebb egy órás időtartamra.
  A belépéskor testhőmérséklet-mérés történik és a kórház egész területén kötelező a maszkviselés. A látogatónak a kórházban érvényes védettségi igazolványt, vagy a látogatást megelőző 48 órán belül elvégzett negatív PCR-tesztet kell felmutatnia.
  Koronavírus-fertőzés miatt kezelt betegek csak a kórház vezetésétől kért engedéllyel, egyedi méltányosságból látogathatók.
 • Parkolás: Május 25-től országosan megszűnt az ingyenes közterületi parkolás lehetősége!
 • A hitelmoratórium a jelenlegi szabályok szerint augusztus 31-éig meghosszabbodik.

EESZT mobilalkalmazás: Az oltás megkapását igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenesen letölthető. Az applikáció a védettségi igazolvány helyett használható azokon a helyeken, ahol a belépéshez szükséges a védettség igazolása. Bővebben: Oltást igazoló app

Védőoltás: Mivel az átoltottság további fokozása szükséges, aki még nem tette meg, regisztráljon a https://vakcinainfo.gov.hu/ oldalon! Érvényes regisztráció után – néhány nap elteltével – már egyénileg, külön értesítés nélkül lehet oltási időpontot foglalni az EESZT Lakossági Portálon: Időpontfoglalás ide kattintva. Jelenleg AstraZeneca-, Pfizer-, Szputnyik és Sinopharm-vakcinákra is lehetséges a foglalás.
Bővebb információ, jelnyelven is: ide kattintva

A járvány harmadik hulláma lecsengőben van, ezért az operatív törzs mindennapos tájékoztatói megszűntek (ritkábban lesznek). A járványügyi készültség azonban továbbra is indokolt, és fontos, hogy tartsuk be az érvényben maradt kevés korlátozást saját és mások életének, egészségének megóvása érdekében!

Forrás és bővebb tájékoztatás:
Új szabályok jönnek 5 millió beoltott után
Már mától részlegesen feloldják a kórházi látogatási tilalmat
A MÁV, a MÁV-HÉV és a Volánbusz peronjain már nem kötelező a maszkviselés