Rövid összefoglalóval tekintünk vissza a SINOSZ Fejér megyei szervezeteinek májusi programjaira.

Május 4-én a Dunaújvárosi Helyi Szervezetet tagjai kirándulást szerveztek Paksra. A Csokoládé Fesztivált és a paksi gyógyfürdőt látogatták meg a tagjaink. A kirándulásról a részletes beszámolót itt olvashatjátok.

Május 19-én a székesfehérvári Vörösmarty Színházban Jules Verne – Pavel Kohout 80 nap alatt a Föld körül című darabját mutatták be, második teljes körűen akadálymentesített előadásként. A programot a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány társadalmi érzékenyítés és szemléletformálás céljával szervezte meg a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házzal együttműködve. Az előadáson olyan SINOSZ-tagok is részt vettek, akik 3 alkalmas bérletet vásároltak a színházi sorozatra.

Lélegzetelállító kalandokban nem volt hiány: lekésett hajók, vérszomjas indiánok, hatalmas tengeri viharok, utazás elefánton és léghajóval.

E remek színpadi, regényes komédiát Szemánszki Renáta jelnyelvi tolmács közreműködésével jelnyelven is élvezhették a tagok.

Május 20-án a Dunaújvárosi Helyi Szervezetben anyák napi köszöntőre gyűltek össze a tagok. Fehér Lászlóné Rozika helyi elnök anyák napi szösszenettel és egy-egy szál rózsával köszöntötte az anyukákat, nagymamákat:

“Életünk során a sikerhez sok kudarc vezet, nem hagytok magunkra, nyújtotok segítő kezet. Szeretet és örök hála jár mindezért nektek, életünket boldogabbá, gondtalanná tettétek. Velünk vagytok, féltve őriztek egy élten át, köszöntsünk hát ma minden nőt, édesanyát!”

Május 29-én a 2019 február végén indult A1/2-es jelnyelvi tanfolyam hallgatói sikeres szintfelmérő vizsgát tettek.

Az oktatás 11 héten keresztül heti egy alkalommal, 4-4 órában zajlott, melyet Túróczy Erika jelnyelvi oktató tartott. Hallgatóink az élet különböző területeiről érkeztek: van, aki a jövőben jelnyelvi tolmács szeretne lenni; anyuka, akinek siket a gyermeke és a vele való kommunikáció végett tanulta a jelnyelvet; néhányan a munkahelyen használnák a jelnyelvet az akadálymentes ügyintézés végett.

Gratulálunk minden kedves hallgatónknak a sikeres vizsgához!

Május 30-án szervezetünk részt vett az Esélykör szakmai megbeszélésén, melynek fókuszában a 2019 júniusában tartandó városi Esélynap átbeszélése volt. Valamint ezen alkalommal sajtótájékoztatót is tartottak a CICE és a Budapesti Corvinus Egyetem együttműködéséről. A BCE kutatási eredményeivel járul hozzá a jövőben ahhoz, hogy kialakulhasson városunkban egy komplex szolgáltatási rendszer fogyatékossággal élő, illetve megváltozott munkaképességű emberek életének jobbá tételéhez.

Május 31-én a Székesfehérvári Helyi Szervezetben a KONTAKT Tolmácsszolgálat területi képviselője, Gárdonyi Rafael második alkalommal tartott KONTAKT-fórumot.

A KONTAKT használatáról, valamint ezen alkalmazás etikettjéről adott át hasznos információkat az érdeklődőknek. Az előadás kvízjátékkal zárult – az ott elhangzottakra kellett helyesen válaszolni.